Att få något att rosta på 3 dagar!

isabelle-diy-1

Min kylskåpsdörr har jag klätt in i en rostig plåt som jag hittade på landet. Jag inser ju att hur äldre jag är så blir jag mer och mer som min far. = Det tar en halvtimme att gå 30 meter för jag träffar hela tiden folk på gatan att snacka med och jag drar hem mer och mer skrot... som tur är jag inte flintis än. Men med det sagt min pappa har mellannamnet patina och jag börjar förstå honom. Det är ju schysst när allt inte är så slätstruket och jämt.

isabelle-diy-3

Grejen är att jag ville egentligen ha en Smeg kyl hemma – som kunde runda av det något moderna köket som jag egentligen inte tänkt mig – men föll för eftersom det är ekologiskt. Anyways. En Smeg kyl sväljer ungefär en halv pommes frites och det funkar inte i en familj tycker jag- hur snygg den än må vara… Så då byggde vi in en kyl i ett skåp men jag ville ändå ha något som bröt av, hittade plåten som var färdigrostad och allt. Och limmade dit den. Efter det så var jag tvungen att plocka upp rost på något mer ställe i rummet för att det skulle bli bra. COh bestämde mig för att gnistskyddet till spisen skulle sitta fint.

rost_spis-5987

Jag måttbeställde en gnistskydd hos vår lokala smed i Leksand. Och jag bad att få det obehandlat.
Sen köpte jag en massa salt och gick hem.
Om man har tid på sig så kan man bara låta det ligga i gräset ett par veckor så går det ganska snabbt. Men jag är inte känd för mitt tålamod plus vi var på väg att dra hem till stan så jag hade lite brådis.

rost_spis-5989

Efter 1 dag såg det ut såhär
Gör så här
:

Hitta en plats i trädgården där gräset tål att bli lite skadat. Jag hällde på så mycket salt att det blev en stor svedd jordplätt i stället för gräs där. Inte så smart att jag gjorde det mitt på gräsmattan framför huset hehe…

Blanda ganska mycket salt med ljummet vatten så att saltet löser sig i vattnet. Häll i en vanlig blomspruta och spraya över det du vill ha rostigt eller bara häll det över föremålet.
Fukten från gräset tillsammans med luften och saltet gör att rostprocessen sätts igång. Jag blötte även ner ett gammalt lakan med saltvatten och la över gnistskyddet så att saltet liksom låg både över och under.

rost_spis-6001

Sen får man vänta lite. Titta på trollsländor och annat kul.

rost_spis-6015

2 ggr per dag sprayade jag och blötte ner med saltvatten. Samt vände på steken så att båda sidorna fick luft och fukt.

rost_spis-6026

Efter tre dagar såg det alltså ut såhär! Rostigt och fint. Jag borstade bort rostiga smulor. Och sprayade sen med en klarlack ovanpå för att rosten inte ska färga av sig.

rost_spis-3

Tycker det blev en ganska fin detalj i rost mot den svarta spisen! Fler DIY moment hemifrån mig hittar ni här!

rost_spis-7381

Katten under kylen. Han kryper alltid in där och vi lyckas glömma bort honom ibland…

 

//
How to make something rusty in just 3 days.
I become more and more like my dad. We both love chatting to people and things with patina. But Rusty stuff has been his thing. Well apparently it’s also mine now!
It started with the metallic rusty sheet I found at our cabin and used to dress my fridge with. Then I needed something more in rust to even things out. So I decided to make our new spark protection for the fireplace – rusty.

I just let it in my garden – in the grass for 3 days. A couple of times a day I sprinkled it with salt water. And turned it over. You need to choose a spot that is far from the feast of your eyes since the salt kills the grass. Sadly I learned this by doing this  right in front of our house and now has a black ugly spot in the shape of a spark protection.
but in only 3 days it turned rusty! I then brushed off the excess crumbles and fix it with varnish.

xxx
Isabelle

 

Följ mig på Facebook – Follow me on Facebook!

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
jennie aka kollijox
May 25, 2016 at 22:20

asså vad är det med rost??? jag blir liksom knäsvag och tycker det blir sådär alldeles brunperefekt.
Kommer se ut som en tipp eller ett skrotupplag i min trädgård inom kort.
Snygg kyl och gnistskydd.

avatar
Isabelle McAllister
May 26, 2016 at 13:49
– In reply to: jennie aka kollijox

Bra att vara sisters in rost Jennie!