My Sauna in Dalarna

Jag byggde vår bastu för två år sedan i Härbret som min mans mormor fick i bröllopspresent back in the days och som nu står i vår trädgård. Härbret byggdes 1824 och flyttades från en annan by 1975. Nu ska ni få en liten tour.

På Blocket så hittade jag 3 fönster billigt och som jag tyckte kunde passa perfekt. Själva bastudelen är inte så stor men jag hade en idé om att jag ville se ut. För att kunna se skogen och att det inte skulle bli så klaustrofobisk. Egentligen behövde jag bara två fönster men eftersom jag fick det tredje liksom på köpet så satte jag in två – in till bastun och på det sättet fick jag in mer ljus i hela bottenvåningen. Det satt inga fönster alls där innan.
Det tredje fönstret behöll jag till övervåningen. Härbret har typ stått tomt och mörkt i 30 år så det är härligt att kunna använda detta underverk till byggnad.

Att basta är ju härligt men hela furustuga grejen tycker jag är väldigt ful – det gula trät gör mig galen. Och sen så skulle det inte passa in här så jag använde något som heter bastuvax  – som funkar i värme, det blir inte klibbigt och inga farliga ångor sprids. Jag fick säkert måla 5 lager för att få det så svart- färgen är ganska tunn – mer som en slags bets men älskar hur det blev!
Allt som har målats är gjort med nytt trä – alltså hela bastukuben på nedervåningen. Vi byggde alltså två nya väggar och isolerade taket i bastun. Själva aggregatet kommer från  Bastubutiken. Och eftersom det är en timmerkåk som isolerar värme på sommaren men även då isolerar kyla på vintern så köpte vi en spis som kan värma dubbel så stort utrymme. Annars skulle det ta timmar att värma på vintern. Och det vill man ju inte när man kommer in från skidbacken!

Hittade gnistskyddet på vinden. Vi har flera sådana här – på ena sidan är det en målning och sen på andra är det denna – så man kunde byta sida när man inte eldade förr i tiden. Så smart och snyggt. Men bilden på baksidan har helt flagnat på den här.

Jag köpte en gigantisk plint på en auktion för ett par år sedan utan att ha en aning om vad jag skulle göra med den. Men nu blev övre delen av plinten en perfekt bänk. Så snyggt tycker jag! Efter sommaren ska jag visa vad jag gjort med den nedre delen!

För att få de nya väggarna att matcha med de gamla så målade jag dem med en slags vinäger och te blandning – se mer om hur man gör den häxbrygden här.  Det är så coolt att det funkade så bra!  Allt nytt trä kommer från Bergkvist i Insjön.

De här har jag ju redan visat. 200 års smuts…. Men ändå gigantiska handhyvlade plankor! Se hur oerhört skitigt hela huset var i detta inlägg.

Övervåningen fick också ett stort fönster från Blocket. Här har vi nu en dubbelsäng och en stor långsoffa. Ett gästrum helt enkelt. Eller just nu bygger kidsen detektivhögkvarter där, men säg det inte till någon.

 


Det är egentligen bara från skogen som man ser att huset är ombyggt. Från byn och vår gård ser Härbret ut som det alltid har gjort. Och det älskar jag. Brytet mellan gammalt och nytt men samtidigt lite hemligt sådär. Fred Flintsone trappan byggde jag med timmerstockarna som blev över när fönster och dörr sattes in.

Sen jag tog de här bilderna så har jag också hunnit bygga  ett vedlag/skydd så man får lite privecy när man bastar och slipper släpa ved någon längre bit. Uteduschen från  Dermerx värms upp  av solen. Om ni vill ha mer info om hur jag byggde bastun och hur man ska tänka så kan ni ladda ner den här pdf från ett reportage som jag gjorde för Aftonbladet.

 Här hittar ni den pdfn

He en fin helg!

xxx
Isabelle

 

All photo’s by me, Isabelle Mcallister

Ps!

Om ni bor i Siljanstrakten så vill jag verkligen tipsa om  Jonas “superbyggaren” Skarnfeldt – JSB Bygg som kan allt om gamla hus. Själva rökkanalen fick jag hjälp att göra av Bengt Kajgård som också hänger i trakten.

English text after the bump!

I built my sauna in a house from 1824 that is standing on our grounds in Dalarna. It was a lot of hard work all this past summer but I’m so pleased with how it all turned out! Let me take you on a tour.

The bought 3 windows really cheap on a net auction. I only needed two but since I had all of them I made use of them by making two walls in the sauna made out of windows. Like this a very small space now feels very airy. The third one is place on the upper level. Where we now also have extra sleeping quarters!

I love taking a sauna but never liked the pine feel of most of the saunas out there. Now there is a new kind of paint – made for saunas. I had to paint like 5 times to get it black like this but I love how it turned out. It goes so well with the 200 years old floorboards and walls. Everything that is painted was built from new wood – I mean we made two new walls and the benches plus isolation on the ceiling. The stove is from Bastubutiken.

This spark protection is an old one we found in the main house. If you turn it – there is an old painting but you can’t really tell. So when they didn’t use the stove the showed the painting just to turn it around when the fire was on!

 

I bought the old gymnastic horse bench (?) on an auction. I think it found it’s place now.

The new walls I painted with vinegar and Tea. Now it matches the old feeling of the house. Watch me make this great paint blend – here. The new wood comes from Bergkvist i Insjön.

200 years of patina on these planks!

 

The upper level also got a huge window. Since the ground is at different levels outside – it kind of feels like being in middle of the forest.

 

It’s only from the forest that you can see the change of the house. From the village and our garden the house looks just the same. I also managed to build a wood shed so you are a bit protected when you take a shower. The shower from Dermerx is also heated by the sun and powered with a garden hose. I built the stairs outside with the timber that was taken out when the windows where put in!

Do you want some more info on how to build and paint and make the sauna – look at this pdf from a job a made about it in Aftonbladet. Or just let me know- I can make another post about it!

Have a great weekend!

xxx
Isabelle

 

All photo’s by me, Isabelle Mcallister

Ps!

I had fantastic help from Jonas the builder Skarnfeldt – JSB Bygg & Bengt Kajgård who helped me with the chimney. If you need some help in Dalarna then you know who to call!