En vit jul

glitter_hands

Tänk er att man räknar med att runt 385 000 barn & unga i Sverige lever med föräldrar som har ett riskfyllt drickande? Och att julen då blir piss. Det blir kanske inte lika kul att tänka på jullovet, på tiden då man ska vara tillsammans och ha det mysigt. Utan man blir mer och mer orolig. Letar efter spår, analyserar tänker – är det på gång nu? Man kanske måste vara på sin vakt, skydda ett syskon och ta hand om någon vuxen som har blivit konstig. För det är ju det vi blir  – konstiga med några glas innanför rockärmen eller vad man nu kallar det för.
Julen är ju barnens högtid och initiativet Vit Jul finns för att påminna  alla föräldrar, fastrar och morbröder om detta och få dem att avstå alkohol under julhelgen, till förmån för barnens julfirande.
Kampanjen vit jul jobbar också med att arrangera hundratals julaktiviteter för tusentals barn och unga varje år.

Det är verkligen hjärtskärande att läsa berättelser från hur olika jular firas i familjer där alkoholen är största och värsta “julklappen”.

I år är jag en av ambassadörerna för Vit Jul. Jag tänker att om jag kan supporta, snacka om det och visa barn & vuxna att det går att fira jul utan alkohol, heey det går ju att fira allt utan alkohol så är det såklart att jag gör det! Jag gillar att dricka något glas vin ibland men jag dricker ytterst sällan. Behöver det inte. Så då kan jag ju faktiskt avstå helt. Och jag rekommenderar fler att göra det.För även om man inte har problem eller även om man inte tror att man har det så påverkar man sin omgivning, inte minst barnen. Och det är först när man inte dricker som man se hur alla andra agerar med lite sprit i kroppen.

chica_morada

Vill du göra samma sak?
Berätta i kommentarsfältet varför du också väljer bort alkohol under julhelgen och var med och tävla om årets juldrink: alkoholfria Chicha Morada.

Vinnaren belönas med en korg fylld med ingredienser och tillbehör till denna dryck.
Glöm inte att skriva med din mejladress i ditt inlägg så att Vit jul kan kontakta dig om du vinner!

Tävlingsregler
Tävlingen, som arrangeras av Vit jul, pågår mellan den 17 och 21 december 2015.
Juryn, som består av personer från Vit jul, utser en vinnare utifrån bästa motivering till varför han eller hon tycker det är viktigt att fira en alkoholfri jul. Juryns beslut är definitivt och kan inte överklagas.

För att delta i tävlingen behöver du vara över 18 år och bosatt i Sverige. Anställda (inklusive familjemedlemmar) inom IOGT-NTO-rörelsen äger inte rätt att delta i tävlingen.

Vinnaren meddelas senast den 21 december via mejl. Korgen kommer att levereras till vinnaren innan julafton. Frakt betalas av Vit jul. Det är inte möjligt att byta ut vinster mot kontanter eller andra tjänster/varor.

//
This year I’m not going to drink any alcohol to support the about 385 000 kids in Sweden living with parents that has problems with drinking. I’m part of the Vit Jul campaign.
Take this x-mas and think about how your drinking affects the people and for all the kids around you!

XXX
Isabelle

 

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Maren Ingeborg
December 17, 2015 at 23:29

Dette skulle jeg veldig gjerne vært med på! Bor riktig nok i norge, og kan derfor ikke være med i konkurransen, men selve konkurransen og premien er vel kanskje ikke det viktigste her. Så jeg vil gjerne rope høyt – hold dere unna alkohol alle foreldre! I julen og hele resten av året… De fleste barn opplever sannsynligvis mye raskere enn deg om du er påvirket, et halvt glass kan være nok for å oppfatte en liten endring hos en voksen. Den voksne trygge basen er ikke lenger det den skal være, og alt blir så fryktelig utrygt og grusomt vondt i kropp og sjel. Tro meg, jeg har mer nok erfaring med å være det redde barnet. Spar juleølen og annet drikke til en kveld du er uten barn. Om du virkelig ikke klarer å avstå “bare det ene glasset” så vil jeg være så dristig å påstå at du med stor sannsynlighet har et problem.