Our painted Fireplace

IMG_2084

Så har vi äntligen använt den öppna spisen! När vi köpte lägenheten så kom den liksom på köpet – precis som bastun men den ska bli garderob. Inget som vi verkligen ville ha men det är ju onekligen härligt! Men av någon anledning (typ en galen renovering) så hade vi alltså inte eldat i spisen ännu.
//

When we bought the apartment it was just a nice surprice that it had a fireplace  as well as a sauna (but that one we are turning into a walk in closet). This week end was the first time using it and I must say it was sweet!
IMG_1980
Det är ju fortfarande ganska rörigt hemma – vi liksom flyttar runt allt hela tiden. Jobbar oss fram mellan olika högar. Men det är svårt att möblera ett sådant stor rum som ska få plats med en massa saker.
//

The home is still a mess. Well we are a messy family but that gets even worse withour proper places to put stuff. We’re building big piles in every corner.

IMG_2087

Jag har ju målat hela spisen. Toppen med färgen Orkan från Beckers. Jag älskar att den är så gråsvart. Perfekt gråsvart. Inte så hård som svart men inte heller kall eller statligt grått. Men inne över de gamla tegelstenarna så målade jag med Beckers Silikatfärg som man annars har på husgrunder och källare.Silikatfärgen andas – alltså släpper igenom fukt vilket passar bra i spisen där det blir väldigt varmt. Och som ni se så funkar det bra. Några av er läsare har ju nämligen frågat om det funkar och det gör det ju!  Jag tror att mitt i eldhärden så brinner nog färgen upp men där blir det nog svart ändå. Silikatfärgen går att bryta i alla möjliga färger. Och den svarta som jag köpte den blev ju perfekt matchande i färgen. Men då vet ni att den inte blir svart svart fast den heter svart.

//

I painted the top of the fireplace with normal plastic wall paint. But inside – where you can see the bricks – that is painted with what in Sweden is called Silicate Paint. It’s a special paint that you use for house grounds and basements – so the bricks and concrete can breathe. And as you can see it works great even in a fireplace. The paint itself I think will burn in center of the heat but then it will turn black anyway. And if you have a white stove it will be black in the middle and now grey with a bit struck with ash.

IMG_8830

Innan vi fixade golven och målade så gick pappa loss på det gamla golvgnistskyddet. Han grät nästan – det är ju fiiiiint Höganäskakel men den var sådär vinröd så jag ville få bort det.
//
My dad almost cried when we took these tiles away – They’re so lovely. But that wine red color wouldn’t have worked in here.

DSC04728
Min tanke var att färga spackel – eller industrispackel använde vi men vi glömde att pigmentera när vi blandade. Så märkligt men pappa trodde jag hade gjort det och vice versa. Sen är ju spacklet väldigt mörkt innan det torkar så inte så konstigt att bli lite förvirrad. DEt var typ den här mörkheten som jag ville ha. Min plan är att nu vaxa det för att det ska bli lite mörkare och glattare.
//

Instead of putting new tiles we just used some industrial filler. My idea was to color it but somehow we forgot to mix the pigment. The filler is so dark before drying so it’s easy to get confused. Iwanted the color as in the photo but when it dried it became light grey.  I’m gonna treat it with some sort of wax when I have the time. Then it will become darker and more smooth.

IMG_9065

Så här såg spisen ut när golvet var gjort men innan vi målade. Lite som i en klassisk pizzeria.
//
The fire place before we painted it – but we changed the floors in this picture.

IMG_9414

Första väggen är här målad rosa som ni också kan se i mitt tv program.
//
Then we started to paint one wall -as you can see in my tv show.

IMG_9426
Och under ett litet tag var jag helt säker på att vi bara skulle måla spisen såhär- bara halvvägs upp. Men ångrade mig sen. Det blev liksom lite avhugget. Kändes som om spisen blev som en liten lekstuga. När vi sen målade hela vägen upp så blev det bättre flow i rummet.
//
And in this pic we started with the fireplace. But I hestitated for a while. I was thinking to just paint it like this – like a little house. But the wall got somehow cut off.
IMG_0374
Tillslut så målade vi den hela vägen upp till taket och det blev ju toppen tycker jag. I den här bilden se golvet grönt ut men det är ju grått..
//
So we ended up doing it all the way to the ceiling & I really like how it turned out. The floors look a bit greenish in this pic but it’s actually grey.

xx
Isabelle

9 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Anna
May 4, 2015 at 22:45

Tack för återkoppling Isabelle! Coolt att det funkar! Det var verkligen helt rätt val att måla hela vägen upp. Som en vis kvinna sa, blir man inte nöjd kan man ju bara måla om. /Anna

avatar
isabelle
May 7, 2015 at 20:38
– In reply to: Anna

hehe tack anna

avatar
marie
May 5, 2015 at 14:45

It’s beautiful!

ps: we also have a AT-AT walking around in our home ;-)

avatar
Cecilia
May 5, 2015 at 20:58

Hej! Det blev ju väldigt fint, men jag tycker att alla som renoverar “i media” borde ta ett litet, litet ansvar för att informera om att man inte ska knacka bort gammalt kakel från före 80-talet, utan att kolla om fix och fog innehåller asbest. Fix och fog på kaklingar gjorda på 60-70-talet innehåller väldigt ofta asbest. Det ska saneras av proffs. Asbestfibrerna virvlar annars runt i huset i evig tid, eftersom man inte kan dammsuga bort dem ( de åker bara rakt igenom) och inte se dem utan mikroskop. I alla inredningsprogram och bloggar rivs kakel bort helt utan en tanke på detta, och utan att informera de som tittar och läser. Vilket leder till att tittare och läsare går lös på sitt eget kakel, ibland med barn som hjälp, och i vilket fall ofta med barn i huset. Synd, tycker jag.

avatar
isabelle
May 7, 2015 at 20:37
– In reply to: Cecilia

Hej Cecilia,
Jag hade ingen aning om detta- har aldrig under alla år hört det tidigare. När jag jag program och så -rekar vi ju mer så det som sägs ska vara bra och riktigt. Det här har jag inte tagit upp i något program. Kaklet tog vi loss efter ett snabbt infall som man såklart lätt gör ibland. Superbra att du gjorde mig uppmärksam på detta – tack!

avatar
nelly
May 6, 2015 at 09:38

Himla snyggt golv! Var kommer det ifrån? Är det renoverat eller nytt? Är det ni som har målat det?

avatar
isabelle
May 7, 2015 at 20:34
– In reply to: nelly

Hej!
Det är gammalt lamellgolv – som jag tror har legat sen 70 talet. Vi slipade. Lutade och oljade- ungefär som på nedervåningen. Ska göra inlägg om detta snart här på bloggen! https://www.youtube.com/watch?v=Lmgc3AmiYVA

avatar
Liina
May 6, 2015 at 20:11

Hej Isabelle!
Jag har ärvt ett soffbord i teak som ser ut ungefär som det på länken. Vill inte borra i det, men funderar på om det skulle funka att göra en hylla undertill på något sätt. Typ böja till armeringsjärn eller linda runt läderband eller någon tråd… Märks det att jag är okunnig? :)
Jag har läst i din bok och fått massa inspiration till att göra om, men jag kan typ inget om olika material och sånt så jag tänkte fråga dig om du tycker idén låter helt uppåt väggarna eller ifall det skulle kunna gå. Fattar såklart om du inte har tid att svara.

Ha det bra!
/Liina

avatar
isabelle
May 7, 2015 at 20:32
– In reply to: Liina

Liina, tycker alla dina idéer verkar strålande! Armeringsjärn med något på eller fläta läder eller varför inte sy fast läder så att det blir som en slags hängmatta under fast rak?
Go for it!
Och kul att boken har hjälpt!