När barn stylas som vuxna – låt barn få vara barn! // Are they kids or young women?

Ett tag nu så har jag blivit mer och mer uppmärksam på hur barn fotas i tidningar, på Instagram och allmänt i media. Eftersom jag har gjort många plåtningar & jobbat med ungar samt just nu är väldigt involverad i värdegrund i skolan, efterdyningarna av #metoo revolutionen och normer som formar våra barn så ligger det här ju nära och kommer inte som en nyhet MEN det känns som det har hänt något senaste åren. I samma takt som Instagram/sociala medier blivit större och barnen sätts mer och mer i fokus, har även barn/barnrum blivit ännu mer av en accessoar. Det har också blivit större business. Med det sagt har jag samlat på mig lite bilder ett tag och igår svämmade bägaren över när min dotter kollade in nya jeans på H&Ms app. Jag har varit på dem förut med deras olika tröj-tryck för killar och tjejer – går att läsa här. Och alla bilder ser inte ut som dessa ovan men ändå majoriteten.

Varför är det så många bilder av barn som ska se ut som unga kvinnor?
Varför har barnen smink?
Varför är håret fixat och tuperat?
Varför är de stylade med instoppad tröja fram och vuxna manéer när de är typ 10 år gamla (jeansen ovan säljs som störst i strl 152)?
Varför är alla “vuxen fotomodellsnygga” och med samma typ av kroppsform?
Varför är det flest tjejer som visas?
Varför är ingen glad?
Men kanske framför allt  – vad skickar det här för signaler till våra unga tjejer?

Det finns även flera tidningar/sajter som är mer fokuserade på barnmode. Som La Petite Magazine, Babekins Magazine, Poster Child Magazine, Milk Magazine för att nämna några var bilderna kommer ifrån ovan. Mycket av det dem gör är väldigt kreativt & kul med inspiration. Men ett stort Men tycker jag ändå det blir när man faktiskt börjar tänka på att det är barn vi ser, barn som ska sälja saker och barn som också kommer se bilderna. Vad ger det oss /säger oss som betraktar bilderna? Man kan knappt ens se om det är barn eller vuxna på bilderna. Precis på samma sätt som vi bör tänka på att inte säga berömma tjejer för hur “fina” de är eller snacka om hennes kläder, så handlar det väl också om hur vi presenterar barn i tidningar och media. De växer ändå upp så fort nu för tiden. Kan de inte bara få vara barn ett tag till?
Och kanske framförallt – har vi kvinnor inte haft nog med att vara objekt?

Lästips:
Tips 1: How to talk to little girls by Lisa Bloom.

Tips 2: 8 reasons to stop complimenting little girls looks by LazymomBlog

Jag fattar verkligen, verkligen grejen med att vilja göra en kreativ plåtning, att leverera en dröm. Men igen så tycker jag att det är viktigt att se till att verkligen då hamna i en fantasivärld men en som är rolig, galen, kreativ och inspirerande. Det är så lätt att bara hamna i barn som klär ut sig till vuxna. Som små perfekta dockor.

– Jamen de vill ju vara som oss vuxna! Ja men det är väl ingen ursäkt. Det finns en massa saker som vi vuxna göra som inte är bra för barn.
– Jamen ett företag vill bara sälja grejer – köp något någon annan stans då om det inte passar, tycker säkert någon annan.

Javisst kan jag det men när företag som tex. H&M som är så stora och påverkar så många så tycker jag faktiskt att de har ett ansvar. Vi har alla ett ansvar. Och jag vill ta upp detta så att förhoppningsvis fler ser detta och tänker på hur bilder påverkar oss.
Också att vi tänker på hur vi tar bilder på våra egna barn och kanske hur vi lägger ut dem?

Nina Åkestam är verkligen någon ni bör följa på Facebook. Hon doktorerat i ekonomi genom att skriva en avhandling om normer och stereotyper i reklam och skriver mycket klokt om detta i flera olika krönikor & texter.

Nej, normbrytande reklam är inte den nya normen

Äntligen debatt om enformig reklam

Till det hela så hör också tadaa – what a surprise! Killar inte alls visas upp på samma sätt vad jag kan se. De får vara mycket mer som barn är. Visst vissa ska vara coola  och man gillar att ta killar som ser lite crazy ut – med stort hår eller annan hårfärg osv. Men bildera är mycket mer tillåtande.
Men det man ser mest är tjejer. För det är ju tjejer som är intresserade av sånt som mode och kläder – eller?

OBS!
Jag vill verkligen säga att det är absolut inget fel på några av barnen. De är superhärliga, fina, vackra, coola och grymma – I alla exempel som jag tar upp.
Det är sättet som de av vuxna porträtteras som vilket får mig att reagera.

Såklart finns det, som jag skrev ovan vad jag anser är bra bilder också! Som är reklamiga och “skapta” bilder men man blir inspirerad av! Denna är också från Babekins Mag.

Like I love these images above from Mini Rodini. Both lifestyle images but also more product model images. Fun & most def. styled images but the kids are allowed to be kids. In all forms and moods.

Och till vänster screen shot från Bobo Choses instagram. Också väldigt lekfullt och härligt. Till höger screen shot från Babekins mags instagram. Där finns det mycket bra men jag tycker det är så onödigt med de sminkade överstylade bilderna som överst i vänstra hörnet.

Det finns en massa bra och dåliga exempel men som sagt jag önskar verkligen att stora märken och media överlag tänker på vilka signaler som de ger våra barn.

Eller vad säger ni?

xx
Isabelle

In English:

For a while now I have become more and more aware of how children are photographed in magazines, Instagram and in the media. Since I have done many shoots with kids and worked with kids and at the moment, I am very involved in the school’s values, the aftermath of the #metoo revolution and norms that shape our children, this is not really news to me BUT it feels like something has changed in recent years. As Instagram / Social media has grown and the children are becoming more and more in focus. Children / children’s rooms has gotten the same status as an accessory. It has also become a bigger business. Having said that, I have noticed some photos for a while, and yesterday I sort of got to my limits when my daughter was searching for new jeans on H & M’s app.I’ve been writing about them before with their different Tshirt prints for boys and girls here. And all the pictures do not look like these above but still the majority.

These are my questions:
Why are there so many pictures of kids that look like they are supposed to be young women?
Why do the children wear make-up?
Why is their hair styled & enlarged?
Why are they having tucked in sweaters and adult manners when they are kind of 10 years old (the above jeans are sold in max. size 152)?
Why are all they like adult fashion models and all slim?
Why are the mostly girls shown?
Why is nobody happy?
But perhaps above all, what kind of signals does this give our kids? Our young girls?

I also want to say that understand the need of making cool, creative, artsy images. And not all of the magazines images are like this but I still think both companies and magazines – we all have a responsibility not to make yet another generation of females that are seen as all objects.

There are pretty great reads in this matter above in the text as links.  I also want to say that all these kids featured above are super cool & great. I just not that happy with how they are made to look by grown ups.

What do you think about it all?
xx
Isabelle

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
kia
March 18, 2018 at 10:57

Ja! Takk! Slutt å press kjedelige normer over på det morsomste og mest kreative som finnes – barn!

avatar
Annelie
March 18, 2018 at 14:24

Tack! Så viktigt att detta tas upp!