Boys vs Girls according to H&M 2017

I lördags så var jag på H&M på Sergelgatan i Stockholm med min 11-åriga dotter. När vi går förbi barnavdelningen så utbrister hon: – Men kolla på killavdelningen hänger Nasa tröjor och hos tjejerna finns bara gulliga djur. Jag började kolla vidare och blev mer & mer arg. Visst kunde jag bara gå där ifrån, jag behöver inte heller köpa H&Ms kläder eller bara köpa en Nasa tröja till min dotter fastän den hänger hos killarna. Varför bryr jag mig ens kan man ju fråga sig. Well, H&M är ett av Sveriges största företag (topp 3 enligt VA). Vad de gör och producerar påverkar många människor. De sätter till viss del modet, de bestämmer vad otroligt många barn i Sverige har på sig.
Jag är helt övertygad om att barn tar efter det vi säger och gör, att de plockar upp nyanser och idéer som presenteras för dem, om hur man ska bete sig, vara och känna. Och om man är ett stort företag med mycket makt. Varför inte använda det i ett bättre syfte?
Många säger att jomen vi producerar det som konsumenterna vill ha! Jamen ett företag som H&M sätter ju trenderna. Om de bestämmer sig för att göra skillnad så kan dem faktiskt det.
Jag blev i vilket fall lite chockad över tonen på budskapen på de olika avdelningarna. Och de här bilderna ni nu får se är de jag hittade på nätet – i butiken var det faktiskt värre. Jag hittade inte en enda tröja på tjejavdelningen med en vettig stärkande text. Nu pratar vi om storlek 92-140. Jag kollade även på nätet storlek 134-170 där blir det en aningens mer girlpower men med ett par tröjor varav den ‘Excuse me I’ve gotta go and be awesome’ hör till den äldre gruppen.

Grejen är att killar vill väl också ha tröjor med söta djur, glitter & pastellfärger?! Eftersom kvinnor i hela världen har lägre status så är det svårare för killar att anamma “kvinnliga attribut” & färger. Tjejer är också mer vana att ändra sig. Till exempel att inte ha rosa på sig utan mer “neutrala” färger.
Det går faktiskt att göra delar av kollektionen unisex, en t-shirtvägg men blandade färger och budskap, en girlpower tröja med en dinosaurie på osv osv osv. Men framförallt kanske tänka på vad för budskap< som når barnen.

Det handlar ju inte om att göra alla till en och samma utan tvärt om – att öppna upp och visa alla barn en massa möjligheter!

 

Den här videon från BBC är ju  också den väldigt intressant. Vad för egenskaper och intressen som vi ger våra barn från vad vi tror att det gillar på grund av deras kön.

 

//

So I went to an H&M store in central Stockholm Saturday with my 11yr old daughter. And was kind of amazed by the difference in what statements their t-shirts for kids gave based on gender. For the boys it was mostly me, I can do this, facts about dinosaurs and how to make things. Explore, be loud and have fun. For the girls it was mostly fluffy stuff. I am a unicorn, head in the clouds, Wear it like you already are famous. Statements about looks, and about other people. If you are fierce then you are still small (little and fierce), if you are amazing then it is excuse me I have to go and be amazing (sure it can be said with sazz but still). Also alot is about someone else. Too chic (apperance) for you (someone else).
I just think a multinational company like H&M should think more about what their clothes says to boys and girls. They have the power to change attitudes as well as they set fashion trends. And I do think it matters what signals we give our kids. Also the sized are smaller & tighter for girls even if girls ans boys that age are about the same size.

Well H&m I dare you to be & do better than this!

10 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Mia
August 21, 2017 at 22:46

Om det var færre av de kule jentetrøyene i butikken, kan vi håpe det var fordi det var de folk har kjøpt… H&M er velkomne til 2017, om de vil.

avatar
Isabelle McAllister
August 22, 2017 at 10:17
– In reply to: Mia

Ja det får vi verkligen hoppas. Men det fanns ju typ en på nätet i den åldersgruppen. Så mer troligt att det bara inte finns.

avatar
Lena K.
August 22, 2017 at 04:07

How disappointing! I really would have expected more of H & M being a Swedish company but apparently not. :-(

Interestingly enough, I teach high school in the US and things are definitely becoming different these days for teens. While plenty of these students 14-18 wear more traditionally gender-normative garb, I’ve seen more girls than boys wear such NASA-inspired shirts and it’s become a statement for (a few) teen boys to get sparkly and/or rainbow backpacks from the so-called “girls” section. And it’s not necessarily the students you’d expect to choose these items! Why not just have an aisle with ALL of the t-shirts so kids and parents can pick freely without being limited from the get-go. That seems like a $avvy financial choice for a business anyway!

avatar
Isabelle McAllister
August 22, 2017 at 10:59
– In reply to: Lena K.

Yeah I know, but they are among the worst high street brands in this case. But glad to hear about your students. And I agree. Some kids are smarter and mixes it up but This is a message to really small children- these clothes are for 5-9 yrs old kids. I do believe it’s important to send right messages from the start. And I totally agree about a unisex isle with all different t-shits and stuff!!

avatar
Carina
August 22, 2017 at 12:27
– In reply to: Isabelle McAllister

What about the role of the parents? If the children are in the age of 5 – 9, who decides what to wear? And who pays for the cloths?

avatar
agnes
August 22, 2017 at 08:42

viktigt och helt knäppt.

avatar
Isabelle McAllister
August 22, 2017 at 11:00
– In reply to: agnes

yes and yes!

avatar
Sofia
August 24, 2017 at 09:25

Varför delar man fortfarande upp barnkläder i flick- och pojkavdelningar??? Jag tror ingen förälder i världen hade haft något emot om alla t-shirts fanns på ett ställe och alla byxor på ett annat. Jag köper extremt mycket kläder till min sexåriga tjej på killavdelningen för flickkläderna är i för ljusa tyger och för tunna material för att hon ska kunna leka som hon vill. När hon blir mer medveten kanske hon inser att det är “pojkkläder” men vid det laget hoppas jag att jag och hennes pappa har gjort den där uppdelningen helt oviktig för båda våra barn, så att de väljer kläder de själva vill ha och inte specifikt för att det hänger i en viss avdelning.

avatar
admin
August 24, 2017 at 14:34
– In reply to: Sofia

Tyvärr så tror jag att många blandar ihop att det är ju skillnad på tjejer och killar därför ska vi också visa det med kläderna. När det enligt mig handlar mer att visa möjligheter än att strama åt. All behöver inte vara lika men den olikheten som är mellan människor behöver inte heller baseras på kön.

avatar
Camilla
August 24, 2017 at 20:15

Det många verkar glömma är ju att barn själva gärna vill vara som sina föräldrar, idoler osv. Så länge det är en markant skillnad mellan dam och herrkläder kommer det nog se ut så även hos barn till största delen, inget fel med det heller. Men man skulle kanske önska lite mer variation för dem som vill gå emot strömmen. Men visst borde man kunna tillfredsställa fler genom ett mer mixat sortiment oavsett efterfrågan. Själv retar jag mig framför allt på sortiment av kalsonger. Senaste åren har det blivit mer eller mindre omöjligt att hitta vanliga kalsonger/briefs, otroligt frustrerande då inga av mina tre grabbar från 11 till 14 år gillar boxerkalsonger. Och så här ser det ut hos i princip alla olika kedjor och butiker, Lindex har slutat, kappahl har slutat, Cubus har inte , tack och lov har i alla fall HM stundtals vanliga kalsonger för äldre barn än 7-10 år och upp till 170cl i sin onlineshop , men aldrig i butik….