Spaning om framtidens boende

Möt medskaparna i Movehome Lab! from Movehome Sverige on Vimeo.

De senaste månaderna har jag jobbat med Trivselhus / Movehome nya satsning Movehome Lab. Det är en del av företaget som kikar på framtiden, på alternativa sätt att bygga hus. Spännande och roliga att en husbyggare faktiskt har ett labb och någonstans tar sig tiden att lyfta blicken lite. Jag har fått äran att inreda det första huset, just nu bara i 3-d men det kommer att byggas snart. Men det är också roligt att se hur dem tänker eftersom jag föreläser om samma saker. Hur bor vi i framtiden, vad gillar vi för hus just nu och vad tror vi kommer vara bra att ha om vi blickar framåt…
Inför lanseringen av Movehome labs så har de också tagit fram en studie tillsammans med antropologen Katarina Graffman där kan man se dessa trender:

 

  1. Vardagsrummet på väg ut

När köket blivit hemmets hjärta och mediekonsumtionen förändrats i grunden, minskar behovet av vardagsrummet. Istället för ett stort rum ökar behovet av små, flexibla ytor, där var och en kan hitta sin egen plats för att använda läsplattor, smarta telefoner eller datorer.

  1. Gamerkulturen tar plats

Många unga beskriver sig som gamers idag. Ändå saknas en naturlig plats för spelande i många hem. Spelandet kan störa andra, vilket föräldrar i studien berör. Spelandet kan skapa konflikter eftersom de unga vill ha utrymme för sitt intresse i hemmet. Dags för ljudisolerade rum?

  1. Dubbelt så många diskmaskiner?

Köket är kanske den mest dynamiska platsen i våra hem som sambandscentral och emotionellt centra. Det har blivit ett naturligt rum för umgänge med familj och vänner, arbete och studier – utöver matlagningen. I studien efterfrågas smartare förvaring och funktionella lösningar som dubbla diskmaskiner och digitala skärmar för receptvisning.

  1. Underhållsfritt, tack!

Känslan av frihet är central i ett hem. Studien visar att många efterfrågar en kombination av villans och lägenhetens frihet. I lägenheten slipper vi ansvar för underhåll och det känns lättare att sälja och flytta vidare. Villalivet erbjuder ett friare boende avseende ljudnivåer och umgänge samt tillgång till en trädgård. Framtidens boende bör kombinera människors behov av frihet på flera plan.

  1. Översvämmade av prylar

I stort sett alla som intervjuats och observerats i studien klagar över att de har för lite förvaringsmöjligheter. Skåp, garderober och lådor räcker helt enkelt inte till. Det behövs mer flexibla förvaringssystem.

  1. Enklare källsortering som funkar

I takt med att kraven på källsortering ökar behöver människor smarta lösningar. Studien visar att det krävs enkla system för att vi ska ändra våra vanor. Enkelhet är en självklarhet för beteendeförändringar.

Studien är baserad på fältstudier med fyra familjer och djupintervjuer som genomförts med totalt sex familjer, tillsammans med resultat och slutsatser från andra etnografiska studier Inculture genomfört. Hela PDFn med studien kan ni ladda ner här!

Jag tror ju också att framtidens boende kommer integreras med mer odlingsmöjligheter, att 3d skrivaren kommer få en central del och att vi kommer få ett uppsving med fler folk som bor på en mindre yta. Eftersom Urbaniseringen fortsätter och priserna skjuter i taket.
Men vad tror ni – hur vill ni bo? Skulle verkligen vara kul
xx
Isabelle

 

Det här inlägget är sponsrat/samarbete med Movehome.

//
These past months I’ve been working with Movehome Labs. They are looking into how to build houses in the future. What do people want and need if you look outside the box. They have also interviewed and done a study with different Swedes at their home – looking for important clues. They found 6 trends.
The livingroom is transforming when the tv moves out. So what are we going to do instead?
Gamers need more space and room and maybe even som sound proof areas?
More dishwashers? the kitchen has a central part in a home. We meet, work, study and socialize so we need place and time to do this.
Too many things! We need better and more suited storage for all our things.
Recycle or die! Hoe can we do the recycling process more efficient.