Saker att göra med kidsen i New York!

IMG_9715

Vad ska man göra med barn i New York? Jag har fått ganska många frågor om just detta den senaste veckan så jag tänker jag skriver ner tips på grejer som vi gjort och andra grejer som är bra men som vi inte hann med. Grejen är det är flera saker som vi vuxna tänkte skulle vara högintressanta men som barnen först sa att de inte var så imponerade av men samtidigt så känns det ändå som att det lagrats någonstans inne i kroppen.
Vi har också fått frågan om vad som har varit mest poppis. Det är svårt att säga en enda grej men jag tror att bombastic är det som vi kommit fram till. Det som de flesta slås av – att det är så MYCKET och att allt är så stort. Det finns inte bara en Coca cola att välja på utan, coke vanilla, coke raspberry, coke orange, coke cookie osv. att de tar koncepten liksom hela vägen så att man baxnar. Som tex M&M store på Time Square. Det är inte bara några små godisar utan allt du kan tänka dig från pyjamasbyxor, till kaffemuggar, till golfbollar med m6m loggan och i alla färger. Det är nog det som kidsen varit mest impade av. Och att de precis som vi sett mycket på film och tv.   Tänker att jag gör helt enkelt en liten lista på tips:

IMG_9335

Filmer att se innan för att ladda upp inför resan:
Ghostbusters och nya Ghostbusters!!
Natt på Museet 1&2
Förtrollad
Madagaskar
Ensam Hemma 2 – lost in New York
Percy Jackson & the olympians
Smurfarna
Men in Black
Big

Läs den här boken som jag tipsade om – En känsla för New York…

Förberedande Intervention
Vi satte oss också och hade ett möte innan. Berättade att:
1. vi kommer att gå sjukt mycket vilket blev typ 15 km per dag.
2. Ni kommer få äta saker som ni inte testat innan och det är viktigt att ni provar och försöker. Det kommer också innebära pannkakor till frukost, bacon och potatis och godis som ni aldrig sett innan men som är grymt. Det funkade bra.
3. Det kommer finnas massor av asgrymma saker att köpa men det innebär inte att ni kan köpa allt bara för vi går in i alla affärer. Vilket har gått ganska bra. De har sparat pengar senaste året inför resan och har fått köpa små prylar – så kallade nick nacks med egna pengar. Vilket har minskat tjatet och hjälp deras egna matte-träning.

IMG_9347

Summer in the city
När jag tänker på New york så tänker jag shoppa, äta gått och länge plus att hänga ute samt gå mil om dagen. Inte kanske direkt barnvänligt men Alltså det bor ju barn i New York redan, om ni inte visste det? så hur svårt ska det vara? Men det kan ju vara lite överväldigande med mycket folk ljud, grejer och långa avstånd. Plus då att New York på sommaren kan vara smällhett. Vissa jag känner avrådde helt andra sa att ja det är varmt men då tar man det lugnare. Så är det ju. När vi var där så var det runt 30 grader hela tiden. Som vanligt iskallt med AC inne och galet varmt och fuktigt ute. Men det funkade fint. Ett smart drag var ju som sagt hotellet med pool. Vi kunde bada innan frukost och sen efter en dag på stan innan middagen. Mycket uppskattat. Det finns inte jättemånga pooler i stan men vi bodde på Hotell Indigo i Lower east side. Pluspunkt med det var också nära tunnelbana, roliga butiker, parker och barnvänliga matställen.
Om man blir överhettad så kan man åka ut till Jones Beach eller till Kismet Beach på Fire Island. Eller Ligger 1,5 timmar utanför stan. Coney Island är tydlig kul att se men går typ inte att bada där.

IMG_0290

Sightseeing/landmarks:
Empire State Building – det var kul att åka upp, lägga pengar i en sådan där automatisk kikare och spana runt lite. Man behöver inte köpa biljetten till toppen tycker jag utan balkongen där man får gå ut på typ 87 våningen känns ju lika värt som inomhus på våning 102. Kolla också att köpa biljetter på nätet och åk dit tidigt på morgonen eller sent vid solnedgång. Det var typ inga köer när vi var där men tog ändå runt 40 minuter att ta sig upp via olika hissar etc.

IMG_0289

Frihetsgudinnan
Jag har flugit runt den i helikopter en gång – det var kul och kostar runt 700 kr per person. Annars ta Staten Island färjan ut och runt. Själva gudinnan är liten och tight så det tar evigheter att gå upp om man är sugen på det… så kanske mer värt att se den från färjan!

Time Square
Det är ju mäktigt med de gigantiska skärmarna, utklädda superhjältar och nakna cowboys samt lite poliser på det. Men det är superturistiskt på ett sätt som man ändå inte upplever i New York på andra ställen. Men kul att gå förbi såklart. De stora leksaksaffärerna är borta i hela NYC, inklusive Toys R us med pariserhjulet inne i butiken och FAO Swarts med BIG pianot. Men Disney store på Time Square är ju gigantiskt och M&M world är ju kul att ändå gå in i. Samt har man tur kan man ju se en inspelning av något. Se live web cam från time Square det är kul!
IMG_0288
American Museum of National History
Roligt när man sett Natt på Museet filmerna och dinosaurier är alltid kul. Men jag rekommenderar att kolla in specialutställningarna och klämma in några av dem. Annars är det ju mycket låtsas och eller uppstoppade djur i vad som liknar akvarium – mest weird tycker jag. Men planetariet rekommenderas och ungarna gillade allt.

Moma – Museum of Modern Art
Jag älskar moderan muuseer med barn. Finns alltid grejer att titta på. Och shoppen är jätterolig. Finns en museishop från Moma även nere i Soho om man bara vill titta på nya balla gadgets, möbler, tech-grejer och roliga böcker.

Brooklyn Bridge
Ta tunnelbanan till Brooklyn och gå tillbaka över bron för att se hela manhattan!

High Line Park
Ett gammalt tunnelbanespår som var på en slags bro som numera är en park. Kan vara mycket folk men den öppnar tidigt så en bra idé om man är jetlaggad och vaknar tidigt. Då kan man gå dit redan vid 0800.

IMG_0287

Sälfie på Central PArk Zoo. – man ser knappt sälen men den är där bakom om ni letar noga….

Central park Zoo:
Jag vill säga att det är grymt med djur mitt i stan men inte grymt som i ballt utan det här stället är faktiskt grymt elakt för djuren tycker jag. Små ganska gamla och lite skitiga burar och väldigt lite djur. Eller få arter men för många djur i små burar. Tycker inte att det känns något vidare. Tom barnen reagerade på detta. Så spar pengarna och supporta inte detta ställe gå förbi zoot och kolla på den fina djur klockan med djuren istället, som är med i Madagaskarfilmen och gå vidare in i parken.

Central Park
Här går det att hänga hur länge som helst. Finns en massa att se och göra. Men ta med mat. Det är ganska svårt att hitta man och den som finns är dyr och inte så rolig mat mitt i parken. Men kolla in skate circle – en dj och en massa roller skaters i ALLA åldrar som kör disco. Har man tur springer man också på akrobater som visar upp sig, folk som går runt med ormar, minikoncerter, mega stora såpbubblor som man kan jaga. Man kan hyra en eka, häst och vagn och radiostyrda båtar. Eller bara hänga runt!

IMG_9430
Chinatown

Gå söder om Canal Street in i China Town. Ät dumplings på Joe’s Shanghai. Här finns också en massa turistgrejsaffärer som är billigare än tex på Time Square. Köp och deala I love New York tröjor och minifrihetsgudinnor. Kolla på galen mat på inomhusmarknaderna. Och leta upp kinesiska specialaffärer. Jag tyckte också att jag såg fler hippa butiker, glasställen och annat som smygit sig in i Chinatown än tidigare. DEn här är ju också kul att se live

5th Avenue och Rockerfeller Center
Det är ju kul att gå denna stora aveny med gigantiska flagship stores och höga hus. Börja på runt 43rd street och gå upp till parken där en imponerande Apple Store (med gratis WiFi) ligger samt det stora och anrika hotellet The Plaza avslutar denna gata (Läs böckerna om Eloise hon bor på The Plaza  på 5th AV kan det vara kul att spana på NBA Store – basket tröjor och allt man kan tänka sig. American Girls Place – köp en docka som ser ut som dig – sen köp samma kläder till både dig och dockan. Ta med hen till caféet och frisören. Även om man inte gillar dockor så är det ganska underhållande att titta på. Uniqlo – ett Japanskt märke med grejer för hela familjen. Säljer bra och prisvärda kashmirtröjor samt lättduns jackor i alla färger som mina barn jämt använder.

Rockerfeller Center ligger vid 5 Av och är ballt för det är mycket historia. Ligger ungeför i samma höjd som Time Square men alltså ett par avenyer bort. Samt här finns en isrink och en gigantisk julgran på julen. Här ligger även en LEgo Flagship store samt en Nintendobutik. Och en stor och fin Anthropologie (som jag tjatat om)

IMG_9899

Shopping:
It’s Sugar –  tokig godisbutik med massa gott och galna grejer som ser ut som godis och andra roliga smågrejer.
Evolution Store – 687 Broadway – kristaller, djurplanscher, ben, djurrelaterade saker, uppstoppade djur och annat galet.
Disney  Store – yes everything disney
Lids – kepsaffär. Kepsar finns ju överallt men här kan du också göra kepsar med eget broderi. Typ skriva dit ditt eget namn.
Old Navy – amerikansk kedja som typ H&M/lindex/kappAhl – har roliga barnkläder till bra pris.
Gap Kids –  samma som ovan men prisklassen lite dyrare men samtidigt bra.
JCrew kids – samma som ovan men ännu lite dyrare och lite mer preppy. Brukar också ha roliga barnskor
Forever 21 – ÄVen detta en kedja som är för vuxna men funkar fint för tweenisar.

 

ÄTa:
Alltså tycker alltid att jag äter grymma grejer i New York men denna resa så kanske det blev en aningens mindre. Den simpla anledningen är att vi helt inte lyckades tajma jetlag med ungarnas hunger och fick då och då helt enkelt bara äta något som låg i närheten. Det var inte dåligt men jag hade nog valt annorlunda om inte ungarna varit med. Men amerikansk mat är ju överlag väldigt barnvänligt.

The Meatball shop -Lower east side. – Köttbullar i alla former och med alla sorters tillbehör.
Schillers – Lower East side. Industriellt, snyggt och gott. Även bra frulle.
Balthazar – Soho En riktigt klassiker med alla slags människor som kommer hit. Kändisar, tanter, turister och barn. I love it. Frensch cuisine men även klassika burgers och sånt.
Katz’s Deli- Lower East side – en klassiker när det kommer till Diners. Ni vet Harry Mötte sally scenen med fake orgasmen är inspelad här. Öppnar tidigt.
Chipotle – mexicansk fastfood. Finns överallt. Lite tråkiga restauranger men goda tacos! Även tofu-varianten var riktigt bra. Tyvärr så får jag utslag av fast food restaurang- inredning. Tycker maten blir äcklig av det sterila och lite skitiga utseendet. Men man kan ju ta med ut!
Cafe Gitane -Nolita  Franskt- marockansk mat kan man säga. Allt från croissanter, omeletter till grymma tahin grytor.
Lucien – fransk bistro på gränsen till Lower East side. På 1st Av &1st Street.

Glöm inte att köpa en Donut på gatan, en glass från en glassbil och en pizza slice eller två! Det är ju också kul att gå in på tex Whole Foods och kolla hur en matbutik ser ut här!

IMG_9921

Parker:
Häng lite vid fontänen i Washington Square PArk. (finns även en lekplats där)

Titta på schackspelare och roliga uppträdanden på Union Square.

Spela fotboll och basket på  mellan Nolita och Lower East side i Sara D Roosevelt PArk (mellan Chrystie str & Forsyth St)

IMG_9720

Tunnelbana, taxi, Uber eller annat
Ett tunnelbanekort funkar för två personer eller så många som det behövs. Barn upp till typ 10 åker gratis. Ett kort kostar 2 dollar att köpa sen är det bara att ladda på.
Taxi är ju ganska billigt och smidigt men har man ett uberkonto så funkar det ju också bra!
Om man ska åka ut till flygplatsen så kan man boka en car service som brukar bli billigare än att ta en vanlig taxi. Ring till tex.
Från flygplatsen och in till stan så får man ett pris när man sätter sig i bilen som man sen lägger på runt 20 Dollar för vägtullar, skatt och tips.

IMG_9350

Annat
Kolla upp på roliga hus, stora reklamskyltar och ball streetart. Det gäller att peka ut sådant för ungarna som annars inte alltid vet vad de ska titta på.

Prata med folk. Vi försöker få ungarna att beställa och köpa grejer själva samt snacka med människor man träffar. Sjukt roligt och pratglada amerikanare är toppen att öva på.

Var hövlig. Första dagarna fick våra kids lite utskällning från äldre när de tittade upp på saker och inte såg sig för och därför knatade rakt in i och över diverse tanter. Excuse me och sorry är bra ord att kunna för det säger man mest hela tiden.

Häng runt. Bara härligt att gå runt. Det finns alltid något att äta, kolla på eller upptäcka. Det är det som är så bra!

IMG_0286

ENJOY!!

//

So a very long post with tips to do with kids in New York! I’m thinking I will translate this page if you want? But in the meanwhile can you google translate? PLz let me know!

xxx
Isabelle

 

Our days in nyc

Ett filmklipp publicerat av 🌲🌲🌲🌲Isabelle McAllister🌲🌲🌲🌲 (@isabellemcallister)

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Martina Sandström Rimsbo
July 6, 2016 at 23:15

Wow vilken bra lista! Tack!

avatar
Isabelle McAllister
July 7, 2016 at 07:19
– In reply to: Martina Sandström Rimsbo

Glad you like it!