Bygga upp en barnsäng med förvaring under DIY

beppesang-01451
Jag har ett nytt jobb! Närmsta året så kommer jag ha ett tightare samarbete med Blocket. Återbruk är ju det jag gillar och vurmar för mest. Älskar när man kan hitta något på andrahandsmarknaden som sedan kan komma till användning på nytt eller att man kan göra det till sitt och då är ju Blocket ett utmärkt ställe att hänga på eller leta i, genom, använda sig av eller vad man nu säger när det gäller det interwebb. Det är verkligen ett av Blockets ledord – att finnas där för en hållbar framtid för det går ju inte att konsumera på det sättet som vi gör idag och då är det bra att köpa och sälja prylar som redan finns! Här kan ni se mer info om Blockets klimatnytta 
Så bara för att vara tydlig så är den här sängen ett samarbete med Blocket men egentligen så skulle jag ju inte göra det här på något annorlunda sätt om jag inte hade denna deal men grejen är också att Blocket är i en göra om fas. Det kommer komma en massa nya features och det finns en del knep och knåp som man kan tänka på när man vill köpa och sälja.

vextberg-6492

Ända sen vi gjorde en rokad här hemma och tog bort den stora kojan under trappan så har hela barnrummet varit lite lidande. Det är en sådant svårt rum och jag har saknat en bra plan. Men sen kom jag på det! Det började med att lösa ett problem – nämligen att Beppe skulle få en större säng. Visst han fick plats i den gamla fina sängen men samtidigt så är det jobbigt att läsa en saga i den lilla sängen och om svärmor sover över så saknar vi en fullängdare. Så idén var att få in en stor resårbotten. Men då var det ju det här med förvaring. Det är en liten yta och om jag skulle ha hyllor på väggen så är det risk att det blir för högt upp. Så då fick det bli en hög säng med förvaring under. Vad vi numera kallar le parkour-sängen! Dock funkar den ju inte för svärmor på sådan hög höjd men Beppe blev desto gladare!

vextberg-6505

Först gick jag på jakt efter en säng som redan hade förvaring under. Hittade flera på Blocket men de fick helt enkelt inte plats – de var för breda. Sen började jag leta efter byråer, skänkar, sideboards och hyllor. Satte alla jag kunde tänka mig på Blockets bevakningslista – då såg jag direkt såg om det kom in nya. Det som är bra är att man kan bevaka alla möjliga slags ord och grejer. Tex skänk teak, eller skänk retro eller skänk 80 om man nu behöver en 80 cm hög variant. (Men förvånansvärt många glömmer att skiva ut mått i annonser!) Och ännu smartare är att man kan slå på push notiser kopplat till bevakningen så att man verkligen blir först om att fynda!

Hittade tillslut det här skåpen som det fanns två av. Jag gillar att de ser lite gamla och otrendiga ut. Älskar den kombon med lego, plastleksaker och annat kitschigt som ungarna gillar.

vextberg-6513

Men ville inte bygga en loftsäng. Så tanken redan när jag köpte dem var att kapa benen på dem. Jag försökte hitta skåp- skänkar som var så breda, så nära 2 meter som möjligt.

vextberg-6506

Ett tips när du kapar ben är att såga med spetsen inåt som på bilden då kan man hålla bladet på sågen mot undersidan av skåpet så att det blir rakt. När jag hade sågat klart så slipade jag underkanten och satte på tassar så att det inte blir repor i golvet. Även om skåpen står stilla så kommer de att belastas och röra sig lite när kidsen hoppar upp och ner i sängen. Jag skruvade också ihop skåpen i varandra så att det blev en lång enhet. Såhär i efterskott så skulle jag nog ha placerat skåpen så att hålrummet kom i mitten. Det hade nog blivit liiite snyggare men jag tänkte främst på stabiliteten och glömde lite utseendet.

vextberg-6525

Efter det så kapade jag en 45×70 regel lite kortare än sängbottens längd, bara för att den inte skulle sticka ut om tex väggen inte är rak plus hela längden behövs inte för belastningen. För att få rätt höjd på regel så la jag ett vattenpass mellan skåp och regel. Golvet lutar ganska mycket i det här rummet så det blir rakare att göra så här än att mäta sig till höjden. Ett tips är också att mäta höjden på hålet längst ut och plugga, borra in den i väggen innan man mäter resten. Då slipper man hålla i regeln samtidigt som man ska ta ut höjden. Tips två är att förborra regeln dels så den inte spricker men för att det också blir lättare att markera exakt var man ska borra.

vextberg-6553

När regeln väl var på plats så satte jag fast två vinkeljärn i vardera ytterända. För då kunde jag trä på resårbotten mellan vägg och vinkeljärn. Botten vilar alltså på regeln som tar hela tyngden men vinkeljärnet gör så att sängen inte trillar av reglen. Hänger ni med?

vextberg-6581

Nu är resårbotten på plats! I det här fallet blev det tillräckligt stabilt med att bara lägga den rakt på skåpen men det funkar ju att även borra upp igenom taket i skåpet och in i ramen på sängen. Dock blev det inte så tjusigt med det grå tyget på sängen. Så gubbigt. Det går ju inte.

vextberg-01077

Passande nog så hade jag en perfekt remsa över från ett tjusigt indiskt vintageöverkast som jag hade använt till ett annat jobb. Alltså ibland när allt klaffar och stuvbiten passade PERFEKT – sådan kärlek för det!

vextberg-01078

Jag började med att häfta remsan i underkant. I resårbottnens träram.

vextberg-01084

Sen drog jag upp tyget och nålade så det blev rakt. Trixet nu är att sy fast tyget i madrassen. Det gäller att dra tyget ganska hårt eftersom madrassen rör på sig. Det bästa tipset är att investera i en böjd nål som är till för att tapetsera / klä om möbler. Om du använder en rak nål så är det asjobbigt att sy och nålen försvinner rakt in i möbeln. Nu kommer den likt en bumerang svävande tillbaka till dig.

vextberg-01092
Så tjusigt! Glöm inte bort att ta bort nålarna bara. När jag var lite sydde min mamma stora sittkuddar och vi plockade nålar ur den i flera år… Så här i efterhand kan man ju undra varför vi fortsatte med denna pina men så var det iallfall.

vextberg-01468

I hålrummet till vänster så sågade jag till en spånskiva i bakkant för att slippa damminsamling,  och göra möblen lite mer “hel”. Jag hade ett gammalt hyllplan över från ett köksskåp som jag sågade till och satte på små vinkeljärn. Tittar ni noga ser ni också att jag satte ett tjockare vinkeljärn under resårbotten som extra stöd till den. Vet inte om den egentligen behövdes men tänkte better safe than sorry.

beppesang-01439

Nu finns det plats för lego och extra böcker, stenar och pinnar – ni vet alla de livsviktiga saker som barn samlar på – i skåpen under sängen. Att jag var helt slut första natten Beppe sov i sängen för att jag trodde att han skulle trilla ut- ja det är väl en annan femma. (Han har klarat sig men jag bullar upp med kuddar som en sarg…

beppesang-01446

Katten trivs också bra i sängen! Men han är ju expert på att sova!

//
I made this bed for my son! I have a new collab we Swedish second hand site Blocket. So I bought old cupboards, cut the legs off and kind of hanged the bed on the wall. To make the matrass more attractive I sew an old vintage duvet over the side!
There are still small details that has to be made but the basic of the room is there!

XX
Isabelle

 

 

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Maren Ingeborg Gråblomst
June 4, 2016 at 22:23

Gratulerer med jobben, jeg synes det er en riktig så bra jobb! Bruker mye den norske varianten for blocket, og setter gjenbruk veldig høyt! Både fordi man kan lage de utroligste ting og finne de flotteste ting, og så passer det lommeboken best også ;) Senest for noen dager siden fikk vi tak i noe gratis som vi trengte for å lage noen flotte hyller på rommet som jeg maler om nå (ta gjerne en titt på villabetula.com, et helt hvitt rom blir totalt black box! Tar nok en liten uke før det er ferdig…). Tørr ikke tenke på hva det hadde kostet om vi skulle kjøpt noe ferdig etter mål! Gleder meg til å følge deg videre med blocket-jobben og alt annet du driver med!