På mitt nattduksbord – Ferrante

booktip-01113

Ja det må vara en it- bok just nu men vissa grejer är väl poppis bara för att det faktiskt är riktigt bra? Andra grejer kanske finns en viss status och intjatnings-frekvens som en bakomliggande faktor till att vara på tapeten? Jag fick i vilket fall den här boken av min man. OCh sen igen av min Svärmor så då var det ju bara att börja läsa! Elena Ferrante My Brilliant Friend
Historien  börjar under 50 tal i Napoli och vi får följa två tjejers vänskap genom barndomen och upp till runt 20 års åldern.
Eller jag började med att skriva att den nog är poppis för att den är så bra. Jag kämpade lite i början. Tycker den var lite seg men fortsatte liksom läsa just för att alla säger att den är så bra. Grejen är att jag gillar att man får följa med på den kvinnliga vänskapen som byggs upp genom åren. Att få smaka på hur fattigt, våldsamt och förutbestämt det på något sätt var då och som det säkert är för många fortfarande runt om i världen. Tjejerna fick gå i skolan men att plugga vidare var inget men gjorde. Huvudkaraktären visste inte ens att det fanns ett högstadium – för ingen hade gått så länge i skolan. Och att vara tjej och plugga- but why liksom. Också fascinerande att tänka sig att ingen har berättat att man får mens och varför… All dessa detaljer gillar jag att läsa om och tänka på.

booktip-01117

Sen är det ju något väldigt fascinerande med vänskapen. Även om vissa delar blir lite tjatiga ibland så vill man veta hur det går och de är så fint hur man kan sporras av vänner och samtidigt stjälpa varandra på något sätt.

Fick precis ett mess av Svärmor att jag måste lyssna på senaste Lundströms bokradio i P1 som just handlar om Kvinnlig vänskap och Ferrante!

ÄR det någon som har läst? Och vad tyckte ni?

 


Nästa bok kommer bli Roxanne Gays böcker Bad Feminist & An Untamed state, som jag fingrat på men aldrig köpt. Men nu blev jag helt kär i henne efter den här intervjun i Babel.
Och efter den här recensionen så måste jag ju köpa ERik Nivas bok!

 

//

Im reading Elena Ferrante right now – And I love some parts of it. The small details and all about the frindship that can be hard but also life saving! Next read will be Roxanne Gay!