Mitt dreamteam av växter hemma

vextberg-01263

Alla växter har dött i min närvaro. Växterna tycktes tro att jag nog är Mordor. Men sen när vi skulle flytta så köpte jag en Aspergus som klarade sig och jag antar att jag kanske mognat plus att söderläget i denna lya funkar bättre. Sen måste jag villig erkänna att jag nog sprang ner till underbara Christoffers Blommor typ två ggr i veckan och frågade allt jag kunde tänka mig. Flera ggr tog jag med mig växten och de var så snälla och ojade sig och planterade om och hade sig. Men grejen är att jag lärde mig! Nu har jag ett gäng darlings här hemma och precis som resten av landet så har jag fått växtfeber. Häng med bland hälften av mitt gäng – vi kör skolfotovarianten.

Ovan från vänster:
Elefantöra (Pilea Peperomioides)
En sådan liten darling. Jag har haft den sedan den var ganska pytte. Och den har gett mig väldigt många små Pilea barn som jag kunnat ge bort till kompisar i present. En väldigt rolig gåva dessutom. Jag har bara tagit upp skotten när det poppat upp och satt ner i nya småkrukor. Tydligen får den störra och mörkare blad om den står mörkt och ljusare blad i solen. Min har klarat båda lägena. Den gillar att typ torka ut och sen få vatten sisodär en gång i veckan.

Japansk Fetknopp
DEn här hade jag en plan för till en mindre gammal kruka på ben. Men det blev inte alls fint. Det här är en rolig liten rackare i släkten långhår. Vattnar den då och då. Svårt att ha koll på den då allt “hår” är i vägen men har kompenserat det med en glaskruka.

Kalatea
Den här älskar jag så mycket. Det se ut som att någon har ritat på varje blad. Så vackert. Men jag tror kärleken är obesvarad eller så leker Kalatean med mina känslor. Den här blev över på ett jobb där jag insisterade att ha med den i varje bild. Varje kväll fäller den ihop sina blad så de står rakt ut för att på morgonen släppa ut dem igen. Den har också en konstig grön blomma som ser ut som en blomkål. Har inte hittat rätt plats eller rätt vattning än. Får återkomma.

Pioner i vas
Blev över från förra veckans event på Millesgården. Önskar att det fanns pioner jämt. Mina bästa blommor tror jag. Nej jag vet.

Lyckoklöver eller Oxalis triangularis
Den här funkade mycket bättre i krukan med ben! Älskar hur de flyger som små pappersflygplan. Den är ganska törstig. Står i full söderläge – Någon meter innanför fönstret. Funkar även ute.

Rosenskärm – Medinilla magnifica 
När jag tog hem den var min pappa på väg att klippa av blomman – “för den har ju vissnat” – va han fattar ju inget. Den ska ju hänga sådär. Plantan har blivit typ dubbelt så stor och det är andra gången den blommar. Jag gillar den även utan blommor. Den här vattnar jag litegrann var tredje dag. Plus sprayar den med vatten. Det tycker den om. Tydligen är det lite bättre kvalité på dem med ljusrosa blommor än de mörkrosa. Fråga mig inte varför.

Nedre raden från vänster:

Fönsterfikus – Ficus elastica
Den här galningen har blivit dubbelt så stor på en månad. Den står i full on söderläge och jag älskar de tjocka bladen. Den här vattnar jag mycket och sprayar varje dag typ. Så roligt att man kan se bladen växa ut nästan på en dag! Me like! Den krukan är nog också min favvis. Tyvärr så har jag inte hittat dem något mer. Köptes även den på Christoffers Blommor.
Bönträd- (Castanospermum)
Alltså kolla in den här galningen uppe på pallen. Så märklig men också så ball! En egen liten typ. Verkar gilla morgonsol i söder och lagom vattning då och då!

Kaktus
En luddig kaktus som jag fått av min pappa. Jag råkar hugga armarna av den då och då så nu kan den bara stå i vissa vinklar.
Narrfikus (Clusia ‘Princess’)
Den här lilla rackaren står på mitt sängbord. Tror inte tyvärr att den har någon renande effekt som är extra bra när man sover. Men jag gillar att den är lite präktig. Den har finbyxorna på – på något sätt! Den här glömmer jag och vattna samt den står i norrläge men verkar känna sig som fina fisken ändå! Urnan kommer från Love Warriors.

Änglavinge – Begonia Polka Dot
Alltså ni ser ju vilken brokig skara galna växter jag har. Som med det mesta så gillar jag mixen! Den här tar väl priset med konstiga saker som naturen kommit på! Hos Krickelin läste jag fint om begonier. Men vet inte om det stämmer med min. För den gillar mot söder- ganska ljust med andra ord och den gillar att bli sprayad. Hålelr den lite lagom fuktig mest hela tiden utan att dränka den.

Men hur har jag då lyckats med denna bedrift att ha överlevande plantor hemma?

  1. Köp en bra och fin vattenkanna som kan stå framme så det blir lätt att vattna. Minsta motstånden lag osv.
  2. Samma gäller en lite sprayflaska.
  3. Plantera om och ge ny gjord på våren. Växterna äter upp näringen i jorden så det behövs påfyllning.Det behövs inte alltid ny kruka för det. Men tvätta ur krukan plus ny jord och i med plantan igen.
  4. Och ge extra näring vår och höst som du blandar i vattnet.
  5. Flytta runt dem- man märker ganska snabbt när det funkar.
  6. Mitt trix har varit att vattna ofta men lite. Så har jag lärt mig. I början vattnade jag lite och mycket då dog växterna drunkningsdöden.
  7. Bli medelålders. Barnen blir större, du har skaffat katt – ja då har man äntligen lust och tid med växter!

Good luck

//

These are some of my plants at home! Yes I’m suddenly living in the jungle ad I’m loving it!

xx
Isabelle

Follow me on Bloglovin

 

 

 

3 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Maren Ingeborg Gråblomst
May 26, 2016 at 15:36

Å, for et supert innlegg! God hjelp og gode tips. Endelig begynner ting å vokse hos meg også, og jeg har kommet frem til at det handler om at jeg har blitt skikkelig interessert i planter for første gang. Jeg virkelig elsker plantene, og de lever av kjærlighet ;) Og litt vann og lys sannsynligvis :) Nydelig “klassefoto” av plantene var det også – herlige farger og fult av liv, takk takk!

avatar
Mirjia
May 28, 2016 at 10:37

Jeg elsker bloggen og stilen din! Tenkte jeg burde si det, etter å ha sett gjennom hele (!).

avatar
Isabelle McAllister
May 28, 2016 at 22:46
– In reply to: Mirjia

Tack mirjia det gläder mig så mycket att du säger och tycker det!!