Love for humanity

DSC02729
Another blow at our open society this weekend, more blood shed and the world is shaken. It’s so sad the terrorist acts happening all over the world.
Naturally the news and my feeds has been filled with details, ideas and thoughts.
I think we can all agree that this terrorist act is truly terrible & awful but I’m not really the person with great insight or great words about whats happening in the world but I’d like to share some stuff that has got this. Insights I mean. At least I think so.
<3

xx
Isabelle

Why we should say Daesh instead of Isis/Is. Because it’s not an Islamic state – they are just naming themselves this. Read more here at Boston globe

Don’t blame muslims and the people running from war for this crazy terrorist act. This is so important. Let us see it for what it is – a terrorist act made by crazy people.

12239255_10208079948018160_887521502564527915_o

Image from

 

This French Jouranlist who was a Isis hostage for 10 months – tells very visely in my ears about how he thinks we should react to Daesh.
“I was held hostage by Isis. They fear our unity more than our airstrikes by Nicolas Hénin”

And for Swedish readers:
Nina Åkestam är så himla vettig och bra tycker jag  – följ henne på facebook här – så här skrev hon igår:

ninaakestam

Nu har jag hunnit samla tankarna lite efter helgens mörka händelser. Det finns så himla mycket att tänka, säga och göra, men de här fem sakerna har i alla fall jag funderat mest på.

1. Att bry sig mer om Paris än exempelvis Beirut är inte moraliskt rätt, men det är väldigt mänskligt. Jag har sett många de senaste dagarna som irriterar sig på att människor som i vanliga fall inte uttalar sig om terrordåd nu byter profilbild etc, bara för att dådet sker nära. Men jag tycker att det är helt naturligt att man engagerar sig mer när det händer i en stad man har besökt, kanske bott i, där man har vänner, familj, kollegor, dit man kanske planerar att åka snart. Det är varken fel eller konstigt. Det är också sannolikt en inkörsport till att börja bry sig mer om det som händer långt bort, för man har lättare att relatera till det. Att byta profilbild nu är alltså inte hycklande, snarare är det ett första steg mot mer kunskap och empati. Däremot håller jag helt med om att medias bristande bevakning och FBs skevheter är fel, för där snackar vi professionella organisationer, inte individer som känner med hjärta och mage.

2. Alla flyr från sitt eget Paris. Om det är något helgens attentat borde kunna lära oss är det att få lite mer förståelse för de tusentals människor som knackar på vår dörr nu. För de är inte ute på en nöjesresa, de flyr från precis samma sak som Paris utsattes för, bara hundratals gånger värre. Vi måste omedelbart ge mothugg till dem som just nu vill dra nytta av Paris för att hindra fler flyktingar kommer in i landet. Republikanska presidentkandidaten Rick Santorum höll ett hemskt tal i helgen som gick ut på att eftersom ett syriskt pass hittade på en av självmordsbombarna, måste USA omedelbart sluta ta in syriska flyktingar. Det är lika logiskt som att alla norrmän skulle få inreseförbud i USA efter morden på Utöya, och det måste vi upprepa tills det går in.
3. Och på tal om det: Daesh största fiende är inte de högerextrema partierna. De är tvärtom ganska lika i att de vill hålla isär kulturer, söndra och dela upp. Därför riktades inte fredagens attack mot Front National, utan mot symboler för mångkultur och ett modernt samhälle. Otroligt viktigt att ta upp när högerextrema nu vill göra poänger på det som har hänt: ni är inte målet för terrorn, ni hjälper och legitimerar den.
4. Religion är inte lösningen. Det är många som har reagerat på att hastaggen ‪#‎prayforparis‬ har använts så flitigt, med tanke på att det är just religion som terroristerna använder som svepskäl, och att Frankrike är ett av världens mest sekulariserade länder. Det är förenklat att påstå att religion är orsaken till terrorism, men mer religion är verkligen inte lösningen heller. Jag kommer alltså inte att be för Paris, utan följa den franska traditionen att diskutera, analysera och lära mig mer. Och rösta, så klart.
5. Att mana till handling nu, oavsett vilket politiskt läger man tillhör, är inte respektlöst mot offren. Det är det enda vi kan göra. Samla oss, den stora majoriteten som tror på mångfald, frihet och mänskliga rättigheter, och börja göra saker. För det finns inget annat alternativ.