Isabellestipendiet 2015

julia_3

För fem år sedan så instiftade jag ett stipendium för kvinnor i byggbranschen – Isabellestipendiet.  Jag ville hylla de kvinnor som kämpar i en ganska stagnerad bransch och visa att det går att bli snickare, målare, plattsättare, murare, timmerkvinna, betongare, vvsare eller vad man nu vill bli – även om man är kvinna. Och genom priset framförallt ge tillfälle för att prata om det här. Det är ju långt ifrån alla killar som tycker om att branschen har denna machokultur eller ser att den finns runt omkring. Just därför är det bra att hitta förebilder och lyfta frågan!
Priset delar jag ut tillsammans med Rättviseförmedlingen och priset sponsras i år av Hem, Villa & Bostadsrättsmässan, Byggmax, Beckers, Hus & Hem och Svensk Byggtjänst – Tack!

header1_julia

Igår så hade vi prisutdelning och årets vinnare av Isabellestipendiet blev plattsättaren Julia Schaffer Flemk som driver den egna firman Julias Plattsättning & Bygg AB. Julia är ett förebild eftersom hon arbetar aktivt med att lyfta fram andra kvinnor i byggbranschen såväl som att visa vägen med sitt eget arbete!

Grattis Julia!

Så här löd motiveringen från juryn.

Med sitt mod, djävlar anamma och sin aldrig sinande energi är 2015 års Isabellestipendiat en lysande förebild som påverkar byggbranschen till det bättre. Hon visar med sitt företag Julias Plattsättning & Bygg prov på högklassig hantverksskicklighet, ansvarsfull rekrytering, medvetet nätverksbyggande och är på det sättet en inspiration för kvinnor som vill bli eller redan är aktiva hantverkare.
Det är en ära att tilldela Julia Schaffer Flemk historiens femte Isabellestipendium.

IMG_8577

Igår så var det prisutdelning på Hem, Villa & Bostadsrättsmässan i Älvsjö på deras pressfrukost.

radio_stockholm_julia2

Tidigare på morgonen (ser vi trötta ut eller? klockan var 0700) så gästade jag och Julia på P4 Radio Stockholm och här kan ni höra mer om vad Julia hade att säga då.

Och läs även en intervju med Julia på Rättviseförmedlingens sida.

IMG_8585

På prisutdelningen så kom även Julias balla kollegor upp på scen!

Men är det här verkligen ett problem i byggbranschen?
Läs gärna detta inlägg hos politism.se som belyser fackförbundet Byggnads kampanj Stoppamachokulturen.nu och hur de kommunicerar med sina medlemmar på tex Facebook på ett föredömligt sätt!

Där kan ni också ta detta fördomstest – Sanning eller bullshit?

bygg5

 

Julia berättar också om hur hon har blivit sexuellt trakasserad på byggen, jobbat med kvinnor som första veckoran på en ny arbetsplats fått porrtidningar lagda  – uppslagna vid matplatsen vid lunchen. Affischer i lärarrummet på byggprogrammet med sexistiska våldtäkts-skämt. Män som inte talar med kvinnor på arbetsplatser eller motarbetar dem så fort de gör sina röster hörda. Unga tonårstjejer som blir kallade för slampor på av manliga lärare. The list goes on and on.
Läs också gärna förra årets stipendiat Emmelie Renlunds debattartikel om detta på Nyheter 24

Och kom ihåg – alla arbetsplatser gagnas i slutändan av mångfald av alla dess slag!

Om ni vill komma i kontakt med eller anlita en hantverkare som är kvinna så följ denna länk.

//

I have a scholarship for handy women and yesterday was the day for the pricecermony. Julia Schaffer Flemk was the winner. She has her own firm and work together with other women to help them do their thing!
Read more about it here.

xxx
Isabelle

isabelle_info

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
hejregina/agnes
October 9, 2015 at 12:10

det här är så himla bra! ✭✭✭✭✭✭!