How I picked my ecological kitchen

3_skap_miinus_taby

Det gamla köket flyttades ju från nedervåningen till övervåningen,  eller det gamla köket revs ut för det hade suttit där sedan 70 talet och var varken praktiskt eller så snyggt. Delarna som gick att spara – sparade vi och min pappa – skrotnisse ska bygga av dem på sitt landställe. Så jag skulle hitta ett nytt kök. 3_minusaqua

När jag jobbade på Hem & Villa mässan förra året så träffade jag Pekka från Puustelli Miinus.  Vi började snacka eftersom han stod precis bredvid scenen som jag skulle upp på och han visade mig deras nya ekologiska kök som alltså kallas för miinus. Jag gick igång så hårt på att det just är ekologiskt- eller så ekologiskt som det kan bli.

IMG_6093

De har alltså gjort om produktionen i fabriken för att det ska bli så mijövänligt som möjligt. Stommarna är gjorda av bio komposit alltså en slags återvinningsbar plast. Man kan säga att om man tröttnar på stommarna så kan man mala ned dem och göra en fleecetröja av den! Allt är också mindre tungt = mindre transportutsläpp och man jobbar så mycket det bara går med miljövänliga förpackningar, köket är giftfritt. Alltså en massa bra tankar och idéer. Sen är det ju snyggt också! Älskar den här egetnligen gamla torkställningen att ha i ett överskåp.

6_vitrindelmiinus

Jag fick en massa hjälp av Kati som jobbar på Puustelli Miinus att välja ut och hitta rätt grejer till köket. Eftersom det är snedtak nästan överallt så ritade vi ihop det här vitrinskåpet som får plats i hörnet och som sväljer en massa grejer. Sicksack delarna i sidostyckena får mig att tänka på brandstegar i New york! Smarta med det här systemet är också att vill man ta det med sig när man flyttar så är det lätt och går inte sönder lika lätt som spånmaterial faktiskt gör.puustelli-miinus-
Köket gör alltså mindre än hälften så lite avtryck om man jämför med konkurrenterna!

Imorrn får ni se hur det blev! De här bilderna kommer rån Miinus showroom när jag var där och kollade in alla produkter.

Och kolla in hur jag gjorde det här!

//

My kitchen comes from a brand called Puustelli Miinus. Pustelli is a large Finnish kitchen producer and Miinus is their new ecological project. This kitchen is made of bio-composite – a sort of reusable plastic that you also can recycle. It’s possible to make a fleece out of it when you don’t want it anymore!
The base is really light and without any poisonousness chems in which also is a very good thing. Most and for all I really like and want to support a company which try to do better! Read more about it in English here.

miinus3

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
My kitchen | Isabelle McAllister
June 11, 2015 at 06:21

[…] valde ju ett Puustelli Miinus kök eftersom jag gillar det ekologiska tänket! Just de här borstade luckorna kommer i egentligen i svart och grått men jag ville ha mer […]