More about my floors part 3

trasigt-golv

Efter att vi hade släpat ut plastmattan och dragit ut spik samt knackat bort flytspackel så var det dags att laga några plankor som var för skadade för att behålla. Även om vi hade slipat på dem så hade man fastnat i dem och gjort sig illa.
//

After we pulled the old plastic carpet out, pulled out nails and removed old screed we had to fix the parts of the flooring that was completly bad.

lagning_golv1

Det blev totalt en 8-10 nya plankor.
//
In total we changed about 8-10 planks.

lagning_golv

Och jag tycker fortfarande att det verkligen är helt sjukt att det är dyrare att fixa gamla golv såhär än att lägga in ett nytt. Så borde inte världen funka.
//
I think it’s sick that it would have been cheaper to lay out a completly new floor than to fix this old one. The world is one insane place.

slipninng

 

När de nya plankorna va på plats så rensade vi alla springor från gammal nåtning & skräp genom att spåra med en klinga kopplad till en dammsugare. Sen började vi att slipa golvet. Först på diagonalen men sen även rakt över. På diagonalen för att golvet var sjukt ojämnt och då får man det plattare. Och vi började med grovt papper och jobbade oss neråt. Tror vi hade 4 olika tjocklekar totalt. Den här maskinen väger runt 90 kg. I hörnen får man ta en kantslipmaskin.
//
With the new planks in place we rinsed the gap in between with a buzzsaw connected to a vaccumer. Then we started to sand the floors – firt on the diagonal since the flooring was so uneven and then straight along the planks. We used 4 different kind of grains on the sanding papers. This beast weigh about 90 kg and you use a smaller hand machine for the corners.

 

nata

Sen var det dags att nåta. Vi tryckte ner nåtningen i springorna först med enpatronspruta sen genom att spackla ut allt. Efter det fick det torka i ett par dagar. Nåtningen är det som kan ta riktigt lång tid. Jag gillar egentligen onåtade golv bäst men golven håler längre och det här golvet hade springor upp till 2 cm breda så det var bättre på det här sättet. Om man målar ett golv är det inte lika viktigt att nåta för färgen går ner mellan springorna och täpper till. Om man inte nåtar så kan vatten gå ner i bjälklagret- plnakorna kan slå sig och ruttna. Vi använde grå golvfog att nåta med.
//
This step is caulking the floors. To get the floors to last longer. I like the gaps but they where huge in this floors.and water can go down and completely ruin the layer underneath. We got the caulk out with an caulk gun and then smoothed it all out by hand. It takes up to a couple of days to dry.

golvinnanolja

Sen var det bara att slipa allt igen. Och dammsuga noga.
//
Then we started the sanding procedure all over again. And lots of Hoovering.

EP2_lutagolvet

Här är jag på väg att luta golvet. Jag använde ett vitt lut för att det passade bäst till den behandlingen olja som jag valde. Det finns även grå och neutral lut.

//

Me before preparing the floors with Lut. I’ve been trying to find this word in English but have not succeeded. It  sort of strong chemical that you can use on pine floors. To make them whiter. Very common in Scandinavia.

EP2_lutagolvet_0337

Det gäller att dränka in plankan i lut. Var försiktig för det är sjukt starkt – lut alltså. Sen låter man det stå en natt. Man dammsuger upp lutdamm och polerar in resterande lager som blivit kvar.

//
You kind of paint the floor with Lut or really soak it. Then you hoover up the rest and use a polisher to really get it into the wood.

olja
Efter det så kan man börja behandla. Vi använde 50% Timberex Driftwood & 50% Tiberex White. Det på vit lut gav en grå ton på golvet. Efter det så körde vi även hårdvax. Som gör att golvet blir extra tåligt. det går att tappa ett blåbär på utan att det blir märken.

//

After that we oiled the floors and topped it all with some hard wax to make it extra resistant!

isabellegolv
Lut, Olja och hårdvax kommer från Welin & Co – tack för all hjälp!

Och om ni bor i Stockholmsområdet och behöver någon som slipar och fixar golven så rekommenderar jag starkt
Ricardo Guimares  & hans team!
0768508033
guimaraes.golv@gmail.com

Mer om hur jag har gjort mina golv hittar ni här isabelle.elledecoration.se/etikett/golv/

Eller på film!

xxx
Isabelle

19 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Maja
May 15, 2015 at 16:37

Thank you Isabelle for this very imnformative post.
I think “lut” might be lye in english.
Cheers.
Maja

avatar
isabelle
May 18, 2015 at 18:16
– In reply to: Maja

ok maja tahnk you! Lye it is!!

avatar
Emily @ Pretty Handsome
May 15, 2015 at 21:51

Looks great. It wonder if Lut is what what we call Whitewash here in the states. Looks to give the same effect.

avatar
Kirstin
May 16, 2015 at 07:17

What a great result! Totally worth the sweat. As an English speaker in New Zealand I really appreciate your efforts to make this site bilingual, you do an awesome job. Thanks : )

avatar
isabelle
May 18, 2015 at 18:15
– In reply to: Kirstin

hank you Kristin! and cool New zeeland is far far away but not on the internet :-)

avatar
linda
May 16, 2015 at 11:16

Maja is right. “Lut” = lye. It bleaches, rather than adding white as with limewash which I assume Kirstin means when she says “whitewash”.

avatar
isabelle
May 18, 2015 at 18:14
– In reply to: linda

ok great linda- thank you!!

avatar
Melbournite
May 17, 2015 at 06:59

Yes, I came here like linda to say Lut = “lye”. But is not whitewash – whitewash is painting or pigmenting the wood. Lye does a chemical process which stops the yellow colour in the wood. They bot look similar in the end.

Thanks for posting this Isabelle (I really enjoyed your videos even with no English).

The big question I have – what is the exact ‘caulk’ you used? Can you post the brand name and the type of caulk here too? (I know it is Swedish). I wonder if it is acrylic, silicone etc etc. Thankyou!

avatar
isabelle
May 18, 2015 at 18:12
– In reply to: Melbournite

DEar Melbournite, great thanks about the lye info!

I used the floor seal from casco
http://www.casco.eu/index.php?contentID=126&productID=649

And thanks for letting me know about enjoying the videos in Swedish !

avatar
sandra
May 17, 2015 at 16:41

Jag funderade på att nåta är vi köpte vår lägenhet o tvärt om mot vad du säger så hittade jag bara information om att det var dåligt o inte håller. Två stycken golvslipare, en gammal byggnadsvårdare o endel info på nätet. Jag ville nåta för det kändes fräschare med barn krypandes på golvet o matrester som slungades runt i köket ☺. Men förklara gärna vad du fått för info? Vad är det som håller bättre med nåtade golv menar du? Det känns ju logiskt att nåtningen bara kommer spricka o börja lossna eftersom ett trägolv är levande o springorna är olika breda olika månader om året.

avatar
isabelle
May 18, 2015 at 18:08
– In reply to: sandra

Hej sandra, det är väl alltid så att man får en massa olika råd från olika håll. Nåtningen kanske inte håller i 100 år det vet jag inget om men eftersom det var så stora springor mellan våra plankor så skulle man lätt fasta samt att vatten lätt tränger ner i bjälklaget under om man svabbar med för mycket vatten etc. Men sen kan man ju såklart ifrågasätta det med men vi hade ju hål så att man såg ner inunder. Hade planken varit torra och täta hade jag inte gjort det. Och vi använde ju en elastisk fog som ska krypa med golvet…

avatar
Lisen
May 18, 2015 at 17:24

Hej och tack för bra golvinfo, precis vad jag letade efter! Vi har haft golvkille hemma som ska göra något liknande, förutom att nåta. Om man vill få liknande effekt som på ert golv men mer vitt, vad har du för tips då? Vit olja eller vad? Och hårdvaxen, blir golvet väldigt blankt och liksom halkigt av det? Jag vill nämligen komma åt den där liksom nästan sidenmatta känslan, både när det gäller utseende och hur det känns att gå på golvet.

avatar
isabelle
May 18, 2015 at 17:58
– In reply to: Lisen

Hel Lisen, jag vet faktiskt inte vad som blir bäst för att få det vitare. Olika formler ger olika resultat beroende på märke på olja och lut. Hör med golvgänget- rekommenderar också http://www.kvm2.se/ i stockholm. De är väldigt bra!
Med hårdvaxen spå var golven här uppe- lamellparketten väldigt hal men plankorna där nere ok. På vårt land har vi oljat och alla fläckar blir supertydliga det slipper man med vaxen. och jag tycker att de fft är väldigt sköna att gå på. Lycka till!

avatar
Lisen
May 21, 2015 at 10:06

Tack så mycket för svar, och vad lustigt, den butiken ligger vägg i vägg med mitt jobb så då ska jag verkligen gå dit!

avatar
isabelle
May 26, 2015 at 09:50
– In reply to: Lisen

Jamne det är ju perfa Lisen!

avatar
sandra
May 22, 2015 at 08:17

Verkar som våra golv är olika. Mina är har med stora springor men fortfarande noten som täcker hålet. Jag hade heller inte vågat ha hål rakt ner till reglar o spån. Angående hårdvaxoljan var våra skithala både på ekparkett o grangolv men måste säga att det blir bättre med tiden. Har haft det i fem år o nu är de inte alls hala. Men lyfter man på vardagsrumsmattan så är det likadant där som i början så det hala slits nog bort

avatar
isabelle
May 26, 2015 at 09:47
– In reply to: sandra

Jaha ok men då är det ju lugnt! Känns som att våra golv redan är mindre hala så det är ju bra!

avatar
Anna Malmberg
October 27, 2016 at 19:56

Har tittat på din golvvideo några gånger nu inför att vi började luta och hårdvaxolja våra slipade golv. Så himla fina videos du har gjort!
Vilket slit det har varit med våra golv och vilken tid det tar. Började olja dem i dag så bara väntar på att se resultatet när de torkat! och på söndag flyttar vi in, då bara måste de vara klara.
stor kram och tack för fin inspiration!
Anna

avatar
Isabelle McAllister
October 28, 2016 at 20:12
– In reply to: Anna Malmberg

Åh så kul Anna – tack för pepp! Hoppas golven blir bra! Blir så sugen på att renovera när jag läser din blogg kram