Earth Overshoot day

overshootdayworld

(World Biocapacity / World Ecological Footprint x 365 = Ecological Debt Day aka Earth Overshoot Day)
Today is the day, this year, that we according to the Global Footprint Network‘s calculations have been consuming more of the earths resources than the earth is able to recover.

So in 1986 we pretty much just used the earth in the same pace that the earth recovered. Looking at 2014 we pass the earth abilities already today. So we need three of planet earth to match our consumption. Scary isn’t it? So when we are continuing to consume after this Earth Overshoot day we are taking too much of the earths resources, the fish stock and carbon dioxide in the atmosphere are going trough the roof.

One thing we can do to help the earth is to buy and sell more things second hand. That we really need to think about what we buy and how. Do we need all this stuff? And if we want to buy something can we buy it second hand instead?!

The last couple of weeks I’ve been working with Blocket – they’re the Swedish edition of Craigslist. I really like the way they are doing business and trying to incorporate environmental thinking in the things they do from simple things like carbon offsets on all their employees travels to calculating and informing about what impact the second hand trade will make on the earth.

They are doing this campaign now around Earth overshoot day to inform everyone about their work and what it means to the earth when you buy second hand. Many people do not only sell stuff second hand because they need money they are also doing it because they feel it helps the environment.

Swedish trade with second hand saves about 1,6 ton GHG according to Blocket & the Swedish Environmental Institute (Svenska Miljöinstitutet). They have been doing calculations together. Just to make these numbers real if you save 1,6 ton GHG (växthusgaser)  that is the same amount of  GHG as if all trafic would be standing still in Stockholm for 1,5 years!

Read more about Earth overshoot day here.

 

In Swedish:
Den ekologiska skuldens dag

Idag är dagen som vi har förbrukat mer av jordens resurser än vad jorden förmår att återhämta sig av. Varje år räknar The Global Footprint network ut hur mycket resurser jorden har och hur mycket jorden klarar att återhämta sig. Just idag så har vi förbrukat det här årets totala kapacitet av återhämtning. Alltså fortsätter vi så här behöver vi alltså tre jordklot det här året för att klara av allt som vi gör med den. Vi snor jordens extra resurser, fiskebeståndet dalar och koldioxid lagras i atmosfären. Vi måste se över vad vi håller på med!

Den senaste tiden så har jag jobbat med Blocket. Jag gillar att de samtidigt som de såklart har ett företag att sköta ändå värnar om miljön och väljer att lägga tid och pengar på detta. Att handla second hand och sälja second hand ger effekt på miljön. Bara Blocket har runt 4 miljoner besökare varje vecka och det finns runt en halv miljon annonser på sajten att ta del av. Om Blocket väljer att informera om miljöaspekter och att köpa och sälja second hand faktiskt kan påverka så tycker jag det är toppen. Tänk vad en massa prylar 1,5 miljoner annonser faktiskt är och hur många människor de kan nå!

Tillsammans med Svenska Miljöinstitutet så har Blocket alltså tagit fram en rapport om hur handeln med second hand-varor påverkar miljön. De har kommit fram till att genom att handla second hand så spar man runt 1,6 ton växthusgas. Det är lika mycket som om all trafik i Stockholm skulle stå stilla i ungefär 1,5 år.

Här är några andra sådana uträkningar:
– Begagnathandeln med barnvagnar spar lika mycket som utsläppen från 830 villors årliga uppvärmning d.v.s ca 10800 ton växthusgaser.
– Begagnathandeln med cyklar sparar lika mycket som om trafiken i Stockholm stad stod stilla i tre dagar d.v.s ca 7900 ton växthusgaser.

-Begagnathandeln av möbler sparar lika mycket som koldioxidupptaget från 3 miljoner fullvuxna bokträd d.v.s 175300 ton växthusgaser.

En stor grej vi alltså kan göra är att helt enkelt tänka på hur vi konsumerar och att genom att köpa och sälja second hand så hjälper vi miljön!

Ladda ner Blockets miljörapport så kan du läsa mer genom att klicka på den här länken.

Och kolla in WWFs medelande här.

 

Blockets infofilm om miljön.

This post is a collaboration with Blocket.

Isabelle

 

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Li
August 20, 2014 at 22:36

Intressant skrivet.