The Selfie I love you

wickedwomen

Selfie- this is why I love you.

When I was a kid I found a book with Cindy Sherman´s pictures. Hundreds of pictures of the same woman that looked so different from pictures to picture . She transformed over and over and I could not get enough. Plus she was in charge, not another photographer telling her how to pose and what to wear. It was her vision. No one came between her and the camera. Much like how the Selfie works.

As a kid I also loved looking at pictures of my mother. I looked for them in our family albums. Why were there not more pictures of her? “I`m always the one holding the camera” she responded. What would her Instagram have looked like if it existed then?
Some pictures of me and my siblings as babies I´m sure. Some flowers in the garden perhaps. Paint jobs from the garage and some Selfies? I hope.

Instagram would not be the same without the Selfie. In my opinion it´s the best of the best of Instagram. When someone I follow treats me with a picture of them self I get excited. For some reason , known only to them, they want to share their pictures with the world, and that is just great because then I can find them, like them, get inspired and show my appreciation with a comment.

Not only is this a love letter to the Selfie it is also a salute to the women who take their time to show the world who they are with a wicked Selfie. Like my favorites above.
In magazines we often see the same type of women over and over again. But Instagram is open to everyone. There is so much creativity and passion on Instagram. And in the pictures above you can see some of my favorite rad ladies.

@stormenochhavet @manrepeller @hanna_internet @rebeckomberga @yokoogibraan

Next time I´ll show you the raddest gentlemen Selfies I follow.

 

 

12 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Jenny älskar selfies | Rebecka Åhlund
January 19, 2014 at 20:12

[…] Kolla fan vilket bra snack, min kära Jenny Brandt om selfies och jag blir kallad ”rad”! […]

avatar
Sílvia Silva
January 19, 2014 at 21:03

I just love your post! I relate so much to it!!! It’s funny how some people think a selfie is vanity or something bad…I really prefer to see selfies of my friends and people I know then some models on magazines. Love, love your words, and maybe this will inspire me to do something new this year no my blog!

avatar
Jenny Brandt
January 20, 2014 at 21:55
– In reply to: Sílvia Silva

Exactly!! That is so true. I love looking at photos of people I dig!

avatar
Karoline
January 19, 2014 at 21:05

I often feel so weird posting selfies, even though I love doing them, I feel shy posting. This post makes me feel so much better. I love selfies too!!

avatar
Jenny Brandt
January 20, 2014 at 21:55
– In reply to: Karoline

Yes!
Go for it.

avatar
Maria
December 9, 2015 at 16:05
– In reply to: Karoline

Me too!!! … I never thought of the selfie in this way! Maybe ill show off my new orange lipstick on insta tomorrow ;-)
Thanx for an excellent post Jenny!

avatar
Jenny Brandt
December 10, 2015 at 09:36
– In reply to: Maria

Yes please do!

avatar
Marian
January 20, 2014 at 12:59

Great post, it’s good to hear something positive about selfies, the perspective tends to often be very negative. I like your take on them!! Been following along with you girls for a while and felt compelled to comment today! Great work both! :)

avatar
Jenny Brandt
January 20, 2014 at 22:01
– In reply to: Marian

Thank you for your comment.

I’ve noticed that too.. That people are dissing the selfie.

Things are never black or white.
There are so many shades of grey in everything.

avatar
Ninette
January 27, 2014 at 13:34

Jag gillar också jättemycket selfies – det säger på nåt sätt nåt mer om en person när man också ibland får se lite bilder på dom själva i bildflödet som dom lägger ut. Har själv känt av Jantelagen som jag känner säger att man inte får visa upp sig själv och tycka om sig själv, så därför drog jag igång ett selfieprojekt på min egen blogg och nu visar jag upp ännu fler selfies på instagram! :) Vilket leder till mycket bättre självkänsla känner jag, och massor av tankar, både negativa och positiva, men framför allt nån slags självutveckling.

avatar
Jenny Brandt
January 29, 2014 at 09:28
– In reply to: Ninette

Ninette!

Jättebra!
Många tycker det är grymt jobbigt att bli plåtade av en fotograf (jag tex) när man plåtar sig själv är det ju lättare att känna sig trygg- slappna av och därmed få en mer naturlig bild.

all good

avatar
Selfie-projektet Vecka 4
February 2, 2014 at 11:54

[…] Jenny på Dos Family är också anhängare av olika selfies, delvis på grund av hennes fascination med Cindy Sherman. Jag hade en sån där vag uppfattning om vem Cindy Sherman var, men när jag googlade så såg jag att hon ju gjort precis det som jag tänkte kunde vara intressant – göra om sig själv som olika historiska porträtt. Jag råkade på en artikel om Sherman i en fototidning jag hade hemma och oj, vilken fascinerande konstnär! Sherman har fotat sig själv, inte bara som historiska porträtt utan som en massa annat också: scener ur filmer, kommentarer om porrindustrin och mycket mycket mer. Hon gör enbart självporträtt. Jag blev så fascinerad av henne, så jag behöver lägga till en sak till som jag vill göra innan jag dör: ta ett självporträtt som Cindy Sherman. Min favorit är det här porträttet. Det är nåt med det som gör att man blir och stirrar på det, tittar på detaljer, vill veta mer. […]