Isabellestipendiet 2012 – The Isabelle scholarship


It’s time again for Isabellestipendiet!
Last year I started a scholarship for female artisans – you can read more about it here.
Since it’s open for Swedish women only I will continue this post in Swedish.

Isabellestipendiet 2012

För att uppmuntra fler kvinnor att bli hantverkare och för att sporra dem som redan är i branschen samt förhoppnings genom detta arbeta för att byggbranschen ska bli mer jämlik så startade jag förra året Isabellestipendiet.

Den är öppen för alla kvinnor som är hantverkare och man kan nominera sig själv eller någon annan genom att skriva på kommentarsfältet på Rättviseförmedlingens sida på Facebook eller mejla direkt till isabellestipendiet(at)gmail.com

Nomineringsperioden är fram till den 25 september 2012.

Förutom ära, uppmärksamhet så får stipendiaten 20 000 kronor som kan användas till valfritt ändamål!
Priset delas ut på Hem & Villamässan i stockholm den 11 oktober. Förra året så sökte över 150 kvinnor och vinnaren blev Sara May Kahl.

Jag har också startat en grupp på Facebook – Hantverkargruppen för kvinnor. Det är ett forum där man om man vill kan utbyta erfarenheter men det finns också en kontaktlista till kvinnor med olika hantverksyrken. Gruppen och listan är öppen för alla.

För att göra detta stipendie möjlig så samarbetar jag med Rättviseförmedlingen somjag tycker är fantastiska!
Rättviseförmedlingen bygger sedan starten 2010 en modern folkrörelse. Idag samarbetar över 34 000 personer på Facebook för att hjälpa projekt, organisationer och medier att hitta “osynlig” kompetens. Rättviseförmedlingens arbete går ut på att – med hjälp av efterlysningar och tips – ta konkreta och konstruktiva steg för att korrigera skevheter som bygger på stereotypa föreställningar om bland annat kön, ursprung och fysiska förutsättningar.

Stipendiet sponsras av näringslivet. I år så backas vi upp av Hem & Villa, Byggindustrins byggbemanningsföretag Expandera Mera, Fristad Kangas och Beckers – tusen tack för det! Allt eventuellt överskott från sponsorintäkter kommer att gå oavkortat till Rättviseförmedlingens verksamhet så att dem kan fortsätta att samla in tips och efterlysningar i strävan efter en rättvis representation i ett jämlikt samhälle.

Så nominera gärna någon ni känner – sprid detta på Facebook eller i era bloggar – det vore toppen!
TACK och lycka till!!

xxx

Isabelle
Foto: Martin Stenmark

 

6 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Mormorsglamour
September 19, 2012 at 14:56

Vilken toppenidé! Det behövs verkligen en omfördelning inom den branchen på samma sätt som det behövs inom vård och skola.
Ett riktigt bra initiativ :)

avatar
Isabelle McAllister
September 20, 2012 at 13:03
– In reply to: Mormorsglamour

toppen tack- ja de behövs väl på många ställen. Bara bra att sancka om allmänt helt enkelt!

avatar
Anna
September 19, 2012 at 19:36

Vilken bra idé! Må bästa kvinna vinna :)

avatar
Isabelle McAllister
September 20, 2012 at 13:02
– In reply to: Anna

thanks – ja det hoppas jag verkligen!

avatar
enannanhelena
September 21, 2012 at 00:35

Hm, synd att man inte är så händig eller så… ung. Det skulle suttit fint med 20 lappar nu. Finns det inget stipendium för en lagom gammal kvinna, hm, med tummen ganska nära mitten av handen? ;)

Skämt åsido, superhärligt initiativ Isabelle! Mer sådant! Det känns dessutom i luften nu, att det finns många händiga, underfundiga, skickliga, ide’sprutande, uppfinningskvinnor där ute. De behöver uppmuntras och lyftas fram. Heja!

/helena

avatar
Fröken Prickig
September 21, 2012 at 12:21

Vilken bra idé!