The lack of everyday cooking ideas

I often say that I’m colorblind in cooking. I just don’t really have it in me. Yes, if it’s holiday and I have loads of time and got the cooking mojo going (which happens once every summer) then I can cook. But the everyday hustle of putting food on the table just makes me bananas.
One thing that helps is that we try to buy all the groceries once a week and decide what to cook and who does it Monday-Thursday. For me it is a big help cause I flip when the kids are screaming and we have a half onion in the fridge. My husband he can make great things out of an onion but not me. If we plan then I know I can fix something good and quite quick.
But tonight while thinking about this weeks list I wonder
– do you have any super simple, super tasty, kid friendly and quick recipes for me?

Update: oh and i forgot. I don’t eat meat (but yes fish) which complicates it and 90% of everything we cook is with tomato sause. Damn tomato sauce.
And I love your tips so far -thanks!

25 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

avatar
Eva
February 13, 2012 at 21:15

Jag gillar fiskpinnarna, du kanske hittar någon annan favorit: http://www.svd.se/mat-och-vin/melker-anderssons-lattlagade-vardagsmat_3924773.svd
Här är en variant på kallrökt laxpasta, det är bara att blanda och ge, blir alltid gott:
http://stylebytara.blogg.se/2011/december/kallrokt-laxpasta.html

avatar
linnea
February 13, 2012 at 21:44

jag tycker det enklaste (men ändå sjukt gott) är att göra lax i ugn, gärna nåt i denna stilen http://www.ica.se/Recept/viltlax-554763/
man bara blandar allt och slänger in i ugnen. sen sköter det sig själv utan att krångla. mycket bättre än att stå och steka/koka saker på spisen tycker jag! kan tänka mig att du kommer få många svar här, får kolla in lite senare och sno idéer. :) btw, skitbra blogg!

avatar
Theresa
February 13, 2012 at 21:54

Indeed i do!

http://overseeslife.blogspot.com/2011/08/fast-and-easy-way-i-like-it.html

I’m rather spoiled as my husband is a chef (köksmästare på Mäster Anders, Kungsholmen) but sometimes he has to work late or he goes out or something. Being from California my go to meal is usually burittos but I have a few other meals… check my link above.

avatar
tabetha
February 13, 2012 at 21:55

Hi – my full-proof dinner which my 2 year old and my husband love is quick, easy and super tasty. Rigatoni or penne pasta cooked al dente and in separate pan you fry bacon (Tärnat or streaky cut up) when its almost cooked add chopped red onion, a small clove garlic and a splash of olive oil and turn the heat down. Add halved cherry tomatoes and lots of crumled feta cheese. Season and leave a low heat to let everything melt together. Add the pasta and mix well. Serve with some extra feta and a rocket salad on the side – mums! It takes as long as boiling the pasta to have this ready, so is great for emergencies!
Good luck and happy eating x

avatar
mette / ungt blod
February 13, 2012 at 22:00

we shop once a week too and try to plan what to make through the week so I don’t go crazy.
If I don’t know what to cook I cut up a bunch of different vegetables like squash, bell pebers, aubergine, onions ect and mix with canned tomatoes and server with pasta and parmasan. -My kid still loves anything in a tomatosauce and with pasta so it is an easy choice.

-and tomato soup! thats an easy one too!

avatar
Tant Grön
February 13, 2012 at 22:05

Plockmat. Typ, oliver, ost, bönor, pasta, paprika, soltorkade tomater, inlagd vitlök (elelr heter det kanske marinerad?) eller vad du nu har i kylen och skafferiet. Lite av det här och lite av det där. Det gillar iaf mina kids :-) Det bästa är att det går så fort. Bara plocka fram och ställa på bordet. Det enda som tar tid är pasta kokningen och skärandet av den ev. paprikan ;-) Och om någon inte gillar exempelvis oliver så finns det så mycket annat att välja på så du borde garanterat slippa “jag gillar inte det här” eller “vilken äcklig mat” eller vad nu dina väluppfostrade kids säger ;-D hihihi

avatar
Mariepops
February 13, 2012 at 22:55

Dinner..My continuous struggle….this one I do it way to often- my 2yo girl loves it-: i cook sausages with onions in one pan and start to boil water for pastas in a pot. I add cherry tomatoes in the pan when the sausages are ready. I cook my pasta and add brocolis in the same pot( add brocolis in pasta’s water at the last minute). Mix everything together, add butter and parmesan salt pepper and tadam!!! Very fast and easy!

avatar
Herma
February 14, 2012 at 00:23

Gee, I could’ve written this! Our quick favourite is pasta pesto. I only discovered homemade pesto last summer or so, because I thought that it was difficult to make! But it’s supersimple + quick, veggie ánd kidfriendly -at least in our household. You can make it a few days in advance & store it in the fridge under a layer of olive oil. You can find the recipe all over internet, experiment a bit with amounts to your likings. Serve with salad. (Come to think of it: this is maybe more a summer’s recipe. Hmmm.)

avatar
Sofie
February 14, 2012 at 00:27

Arla.se har en massa snabba, enkla och billiga rätter. Jag har lagat många av dem och den här är en av favoriterna:

http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14529

Färdigskalade räkor gör att rätten går supersnabbt att göra.

avatar
thisismycat
February 14, 2012 at 08:20

Efter att ha läst de flesta mattidningar, inklusive internationella och de som riktar sig till vegetarianer (de amerikanska är SÄMST!) så finns det bara en. BBC Good Food, som ger ut en vanlig tidning året om ger ut ett “vegetariskt” (ja, alltså pappret går ju inte att äta) specialnummer två gånger om året. En gång strax innan midsommar och en gång innan jul. Den som kommer vid jul är sådär, mycket tunga rätter vilket jag inte gillar. Men den på sommaren brukar diktera vår matlagning året om.
Hur som helst, de har även en receptsida på nätet. Många enkla, snabba och vegetariska recept:
http://www.bbcgoodfood.com/content/recipes/vegetarian/

avatar
Linden
February 14, 2012 at 08:24

Schysst vegosmulpaj med squash, paprika, aubergine och fetaost. Du kan också ha i valfri färs för att riktigt mata till det. Alla köttisar som käkat den älskar den också.

http://frokenekoreko.blogspot.com/2011/07/smulpaj-el-greko.html

avatar
Cattis
February 14, 2012 at 10:14

Torsk/sej i äggsås: Släng i ett fiskblock och kanske 5 cm vatten i en kastrull, klipp i persilja eller dill (det du gillar) och kanske lite salt och vitpeppar. Koka ett par minuter tills fisken är klar. Skär upp kokat ägg och kasta i. Servera med potatis.

Lax i ugnen: Lägg laxfileér i en form. Strö på citronpeppar på varje. Blanda creme fraiche eller turkisk yogurt med en skvätt sweet chilisås, sleva såsen över fisken. In i ugnen längst ner på ca 200 grader medan t.ex. potatisen kokar.

Soppor är ju också en höjdare tycker jag, om barnen inte gillar klarar dom sig ändå på ostmackorna jag serverar till…

Morotssoppa: Skiva 1 kg morötter och en gul lök, stek i smör i en stor gryta. Släng i 3 buljongtärningar, ½ msk rosmarin, 1½ dl vitt vin, 1 l vatten och låt koka tills morötterna blivit mjuka (ca 30 min). Mixa, häll i 1 dl creme fraiche eller turkisk yogurt, häll på ½ msk rosmarin till. Koka några minuter till, smaka av med salt och peppar.

PPP: Fräs en hackad gul lök och en strimlad purjo i smör några minuter. Tärna 4 medelstora potatisar och 4 päron och släng i. Fräs några minuter. Späd med 1 l grönsaksbuljong. Låt koka under lock i ca 30-40 min. Mixa (om du vill, jag mixade inte och det blev trevligt det med). Tillsätt 1 dl grädde, smaka av med salt och peppar. Garnera med t.ex. creme fraiche.

avatar
Lisa
February 14, 2012 at 11:21

Ugnspannkaka! Lagar sig själv, plus i kanten för att den blir roligt pösig när man tar ut den.

avatar
Ella
February 14, 2012 at 12:39

Soppa: koka ihop röda linser, morot, palsternacka, ingefära, chili. När linserna är klara, häll av vattnet o i med koksmjölk. Det blir sött med lite hetta o många smaker. Snabb, god, billig, nyttig.

Burritonight! Vegofärs, svarta bönor, majs, salladsgrönsaker, riven ost, gräddfil med citron o vitlök, tortillabröd, salsa. Lägg allt i skålar, värm bröden i ugnen. Perfekt snabb plockmat där alla kan ta vad de vill ha.

Snabbcanneloni! Köp färska lasagneplattor, två burkar smaksatt keso o tomatsås. Fyll cannelonin med keso, rulla ihop i ugnsform, tomat runt, ost på. Går ursnabbt o blir jättegott.

Tar längre tid: Ugnsgrönsaker. Ät med såser som gräddfil o feta, ajvar, hummus. Mmmm…

avatar
Kajsa
February 14, 2012 at 12:42

Bönbiffar med potatismos!!

Bönbiffar gör man genom att mosa valfri bönsort (jag gillar svarta bönor), en hackad lök, två-tre rivna potatisar (eller annan rotfrukt), en krossad vitlök, valfria kryddor (sambal olek, persilja eller nåt annat gött) och maizena. Rör ihop allt å stek i smör eller olja. Klart! Biffarna kan man använda istället för hamburgare också. :-)

Kramar

avatar
Anne
February 14, 2012 at 16:19

Hi Isabelle,

my favorite: Simple, healthy and always good: Cut zucchini, peppers, red onion, sweet potato (or pumpkin) or other veggies into pieces. Spread on a baking sheet, sprinkle some olive oil and herbs over. Put this in a preheated oven for 30 minutes. Now you have time to open a bottle of wine :)

Serve with French bread (or other bread) and garlic sauce. Happy dipping!

[If you’re in the mood: You can easily make garlic sauce yourself. Mix equal parts mayonnaise, yogurt and a minced clove of garlic. Season with lemon juice, salt and pepper. Always delicious and a people/partypleaser]

x, Anne
(Holland)

avatar
Anne
February 14, 2012 at 16:21

Ps: Soup! Just pré-boil or bake carrots, zucchini, broccoli, pumpkin or potato. Add water and mash it. Done! :)

avatar
Elena
February 14, 2012 at 17:43

I make a weekly menu and share it in my blog:

http://planandplay1.blogspot.com/

We are not vegetarian but are trying to decrease our comsuption of meat significantly. I try to include 2 meals that are vegetable centric. Check out my blog if you want some ideas. I always try to link to the source of the recipes but if I have made them more than once I don’t. Here is a panini I make all the time:

roasted red pepper, brie, pesto and a drizzle of balsamic vinegar on a crusty baguette… use a panini press or the oven. Delish…

Good luck with your cooking…

Elena

avatar
Stine
February 14, 2012 at 17:47

I get a lot of ideas from 101 Cookbooks. http://www.101cookbooks.com/ You pick an ingredient (onion?) and – voilà – lots of great and easy vegetarian recipes.

avatar
Isabelle McAllister
February 14, 2012 at 20:24

WOW – amazing! thank you so much. Let there be cooking!
I am going to tell you when I try everything out!
lots of love
Isabelle

avatar
Anna
February 14, 2012 at 22:24

I don`t have kids to feed (ahem, except for myself), but I also love quick and vegetarian cooking!
One thing that is always sitting in my kitchen is Couscous. Just mix it with some of that dried vegetabe stock, pour some boiling water from the kettle over it and let sit for a couple of minutes.
If you want you can pimp it with dried tomatoes, raisins, coconut flakes, almonds, parsley, feta cheese – whatever you feel like.
Eat with salad, or vegetabels from the pan or the oven, or even tomatoe sauce, ha!
Happy Hello from Germany!

avatar
Svala
February 14, 2012 at 23:13

Soppa! Soppa i vilken form som helst soppa! Spenat, vegetarisk buljong, lite grädde (soyagrädde) en mixer och kanske lite ingefära… klart! sparris och broccoli samma veva kanske med lite vitlöksost i… klart! tar inte många minuter och blir sååå gott. En brödbit och kvällsmaten är fixad.

avatar
alice
February 15, 2012 at 01:52

I like making a dumbed down kedgeree which we call “Mermaid Pilaf” in an attempt to woo my 6 y-o.
Cook some rice in one pot.
In a big frypan add olive oil and a chunk of butter.
Fry some onion with curry powder.
When the onion is soft, add a big tin of tuna.
When the rice is cooked, add it to the big frypan and stir, stir, stir.
Add a squeeze of lime juice and a handful of coriander leaves.
EAT.

avatar
Ideealistin
February 15, 2012 at 12:22

Oh, Anna already stole the couscous-idea from me. Must be a German thing ;-)
It is so handy. Get the instant/fine kind and you can just heat water in the watercooker (same amount as couscous, just measure with the same cup), put both in a bowl, add salt or instant broth powder and, if you like, some garlic (dried, a whole clove, finely cut … all works). Cover bowl with a plate and let soak for 5-10 minutes. In the meantime heat frozen or fresh vegetables in a pan (fry or in water, whatever), toss the couscous in, stir. Season with butter/herb butter if you like. Ready. Tastes good with fried eggs on top.
Alternative: use the couscous as a salad (cold or lukewarm, works both well). cut up tomatos, bell peppers, cucumber, feta cheese, spring onions … practically whatever you like and have lying around. season with salt, pepper, garlic, lots of lemon juice, olive oil, fresh or frozen parsley, fresh or frozen mint.
Bon appetit!

avatar
Cattis
February 15, 2012 at 18:53

Ooops, jag glömde visst skriva att när du gör torsk i äggsås: innan du lägger i ägget, häll i 2 msk mjöl, vispa och låt koka upp såsen. Jag brukar använda en sil eller en tekula så det inte blir klumpigt…